Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Αβοήθητοι οι πρόσφυγες μπροστά στο ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Αβοήθητοι οι πρόσφυγες μπροστά στο ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού

Τις εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, που μένουν στον δρόμο χωρίς υποστήριξη, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός μαζί με 33 ακόμα βουλευτές του κόμματος.

“Την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος εξάπλωσης της Covid-19 είναι ακόμα υπαρκτός, το υπουργείο Μετανάστευσης, αντί να προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα επανεμφάνισης του ιού το φθινόπωρο, αφήνει τους πρόσφυγες αβοήθητους να καταλήγουν στις πλατείες των πόλεων. Η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο σχεδιασμός της, εκτός από γενικόλογες αναφορές στο πρόγραμμα ‘Helios’, χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία ως προς τις διαθέσιμες θέσεις του προγράμματος ούτε για το αν θα υπάρχει εναλλακτικό πλαίσιο στήριξης για όσους, αν και δικαιούνται, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα” σημειώνουν.

Τι ρωτούν οι βουλευτές

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν ο υπουργός Ν. Μηταράκης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του άρθρου 111 του Ν. 4674/2020, το οποίο καταδικάζει σε αστεγία και ανέχεια χιλιάδες πρόσφυγες μόλις έναν μήνα μετά την κτήση του καθεστώτος, καθώς και πόσοι είναι οι πρόσφυγες που εμπίπτουν στον νόμο αυτόν και θα κληθούν να φύγουν από το σύστημα υποδοχής χωρίς καμία μέριμνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ρωτούν επίσης πόσες είναι οι καλυμμένες και πόσες οι διαθέσιμες θέσεις του προγράμματος «Helios», ποια είναι η προβολή πραγματικής κάλυψής τους λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση του προς ένταξη πληθυσμού, καθώς και κατά πόσον υπάρχει πρόβλεψη για όσους, ενώ είναι δικαιούχοι, μείνουν εκτός του προγράμματος «Helios».

Αναρωτιούνται ακόμη εάν θα τους παράσχουν οποιοδήποτε μέσο υλικής ή άλλης στήριξης, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοπρεπή στέγαση, απασχόληση και διαβίωσή τους, με δεδομένο ότι έτσι υπηρετούνται και η κοινωνική συνοχή και η ισορροπία με τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ανάπτυξη νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και πώς προχωρά η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, για την οποία ο Ν. Μηταράκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα επιταχυνθεί.

Αυτοκτονία στο καμπ Οινοφύτων

Την ίδια στιγμή τέλος στη ζωή του έβαλε την Πέμπτη ένας 40χρονος Αφγανός αιτών άσυλο στη δομή φιλοξενίας των Οινοφύτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 40χρονος κρεμάστηκε στις τουαλέτες και τον βρήκε μια από τις καθαρίστριες της δομής. Πηγές ανέφεραν ότι ο 40χρονος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του σε πρώτο βαθμό και είχε προσφύγει στον δεύτερο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL