Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η ΕΛ.ΑΣ. ως "μπράβος" σε εργοδότη μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΛ.ΑΣ. ως "μπράβος" σε εργοδότη μεταναστών

Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκάλεσε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η δημοσίευση καταγγελίας της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας της Ελλάδας “Η Ενότητα” ότι αστυνομικός επικοινώνησε από τηλέφωνο του αστυνομικού τμήματος Παιανίας με δύο εργάτες σε επιχείρηση εμπορίας κάρβουνου στον Ασπρόπυργο για να ζητήσει να αφήσουν ήσυχο τον εργοδότη τους, για τον οποίο είχαν κάνει νωρίτερα καταγγελία στο ΣΕΠΕ.

Μάλιστα κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η συνομιλία αυτή, όπου φαίνεται σε βίντεο το σταθερό τηλέφωνο που καλεί, από όπου προκύπτει πού ανήκει το τηλέφωνο αυτό. Στην συνομιλία αυτή, σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός συνιστά να μην “ενοχλούν” με τηλέφωνα τον “κύριο Νίκο”, διότι αλλιώς θα στείλει περιπολικό για να τους περάσουν χειροπέδες, συμπληρώνοντας παρακάτω ότι «θα το πει και στον διοικητή του”. Στη διαμαρτυρία του εργάτη για τη δουλειά, ο αστυνομικός του λέει να βρει αλλού δουλειά.

Με διαφορά λίγων ωρών, τους κάλεσε και ο εργοδότης τους, ο οποίος ζητούσε να μάθει πού μένει ένας εκ των δύο που έκαναν την καταγγελία και, όταν δεν του δόθηκε η διεύθυνση, είπε ότι δεν πειράζει, θα τους βρει η αστυνομία, ενώ στην απάντηση ότι έχει χαρτιά -άρα δεν είναι παράνομος- ο εργοδότης προσπαθούσε να τον τρομοκρατήσει λέγοντας ότι η αστυνομία τον ψάχνει για πολλά πράγματα.

Ήρθαμε για δουλειά, όχι για φασαρίες

“Ήρθαμε εδώ να δουλέψαμε, όχι για φασαρίες. Φοβάμαι πάρα πολύ. Είκοσι χρόνια στην Ελλάδα ποτέ δεν έκανα τίποτα, πάω στη δουλειά και γυρνάω. Φοβάμαι να παίρνει τηλέφωνο και το αφεντικό και η αστυνομία... Δεν έκανα τίποτα. Ζητάμε ό,τι λέει ο νόμος” λέει φανερά τρομαγμένος στην “Αυγή” ένας από τους δύο εργάτες, ο Ν.Α. -τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας.

“Όταν ξέσπασε η αρρώστια, μας είπε δουλειά τέλος, θα σας πάρω τηλέφωνο όταν ξαναδουλέψουμε. Εντάξει, αφεντικό, είπαμε και φύγαμε. Περιμέναμε τρεις μήνες, τίποτα. Μετά από μέρες είπαμε να πάμε να δούμε τι γίνεται, αν δουλεύει, και είδαμε την πρώτη ημέρα που πήγαμε να δουλεύουν 8 παιδιά, τη δεύτερη 6, μετά 4.

Τα παιδιά αυτά δεν έχουν χαρτιά ούτε ένσημα. Δουλεύουμε πολλά χρόνια εκεί, κράτησε δύο παιδιά που έχουν μάθει τη δουλειά, αλλά χωρίς ένσημα, και πήρε νέους, πάλι χωρίς χαρτιά και ένσημα. Εμείς ζητούσαμε να μας δίνει κανονικά το δώρο. Δεν μας έδωσε ούτε αποζημίωση ούτε ένα χαρτί για να πάω στον ΟΑΕΔ. Μας πέταξε σαν χαρτί που καθαρίζουμε τα χέρια” εξηγεί στην “Α” και προσθέτει ότι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Φόβοι και για τη σωματική του ακεραιότητα

Επαναλαμβάνει σταθερά ότι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να ζητήσουν τα νόμιμα, ενώ εκφράζει ξεκάθαρα την ανησυχία του για τη σωματική του ακεραιότητα. “Έχω τρία παιδιά, είμαι παντρεμένος, τι θα γίνει αν πάθω τίποτα;” αναρωτιέται, και όχι τυχαία, καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, τον άλλο συμπατριώτη του, με τον οποίο δούλευαν μαζί και έκαναν την καταγγελία, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην Ελευσίνα, λίγα μέτρα μετά τη στάση του λεωφορείου τον περιμένουν τέσσερις μπράβοι.

“Τον ρωτάνε 'Είσαι Τζαβέντ Ασίφ;'. Απαντάει 'Ναι' και αρχίζουν να τον χτυπούν. Τρομάζει και φεύγει, ενώ τον ακολουθεί αρχικά ένας από τους μπράβους που δεν τον προλαβαίνει”, όπως καταγγέλλεται.

Ακυρώθηκε η κλήση από το Α.Τ. Ασπροπύργου

Στο μεταξύ μάλλον ο αστυνομικός είχε προλάβει να ειδοποιήσει τον διοικητή, όπως φαίνεται, καθώς την Τρίτη ο Ν.Α. έλαβε μια κλήση από το Α.Τ. Ασπροπύργου να παρουσιαστεί την επομένη στο τμήμα για παράπονα που είχαν δεχτεί μέσω fax από το Α.Τ. Παιανίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Χθες, ενώ έχει δημοσιευθεί η καταγγελία, με νεότερο τηλεφώνημα ενημερώθηκε ότι δεν χρειάζεται να πάει στο τμήμα Ασπροπύργου.

Συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Στο πλαίσιο του διημέρου «Black Lives Matter, Refugee Lives Matter, Όχι στις εξώσεις προσφύγων», σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 26.6 στο Σύνταγμα, στις 7 μ.μ., καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, οι επιτροπές προσφύγων από τα καμπ Μαλακάσας, Σχιστού, Κορίνθου, Ελαιώνα, Ριτσώνας, Κορίνθου και πρόσφυγες από το πρόγραμμα «Εστία», το δίκτυο κοινοτήτων της Αφρικής African Solidarity Group, η Πακιστανική Κοινότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικάτα εργαζόμενων «Αλληλεγγύη για όλους», η ΛΟΑΤΚΙ κίνηση Proud Seniors και οργανώσεις της Αριστεράς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL