Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Το υπουργείο Μετανάστευσης μειώνει τις χρηματοδοτήσεις και αναλαμβάνει το μοίρασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Μετανάστευσης μειώνει τις χρηματοδοτήσεις και αναλαμβάνει το μοίρασμα

Δεν μειώνεται μόνο η χρηματοδότηση της επόμενης φάσης του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο «Εστία ΙΙ» από τη στιγμή που το αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και η παροχή οικονομικού βοηθήματος που λάμβαναν οι πρόσφυγες μέσα από το ίδιο πρόγραμμα, που αλλάζει και μορφή σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου.

Μάλιστα, πρόκειται για αλλαγή και σ’ αυτά που είχε δηλώσει πριν από τρεις εβδομάδες το υπουργείο, ότι από 1η Σεπτεμβρίου οι αιτούντες άσυλο δεν πρόκειται πια να λαμβάνουν χρήματα, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα για να προμηθεύονται αγαθά, αλλαγή που επρόκειτο να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση των ανθρώπων.

Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με Υπουργική Απόφαση «προωθείται, από 1.9.2020, ο εξορθολογισμός των ποσών που διατίθενται ως υλικές αποδοχές σε ωφελούμενους, ενώ από 1.12.2020 προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας ανάληψης μετρητών από τους ωφελούμενους για ποσά άνω του 20% του βοηθήματος που τους καταβάλλεται μηνιαίως».

Το πρόγραμμα παροχής οικονομικού βοηθήματος «Estia II-CBI» αναμένεται να περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή, το υπουργείο έχει ανακοινώσει δύο διαφορετικά πράγματα, γεγονός που προκαλεί απορία σχετικά  με το κατά πόσο οι ανακοινώσεις του υπουργείου εκδίδονται για να διαφημίσουν έργο ενόψει πιθανού επικείμενου ανασχηματισμού, έργο, όμως, που φαίνεται ότι θυμίζει την αντίληψη «να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη».

Πρόγραμμα στέγασης «Εστία»

Επιπλέον, σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος στέγασης «Εστία», το υπουργείο σημειώνει ότι «θα υπάρξει αισθητή μείωση του κόστους φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα» και, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αττική, «όπου φιλοξενούνται σήμερα 10.686 δικαιούχοι στέγασης, σημειώνεται μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτήρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 ευρώ μόνο για την Αττική».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο φύλλο της Πέμπτης πηγές φορέων υλοποίησης σημείωναν στην «Α» ότι κατά μέσο όρο, ανάλογα με την περιοχή, η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης στην ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και υποστηρικτικές υπηρεσίες, πέραν της στέγασης. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο η μείωση αυτή αποτελεί προϊόν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός είναι η αύξηση των υφιστάμενων θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στη χώρα και αφορά περιοχές που δεν φιλοξενούν εντός των διοικητικών ορίων τους Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 91,5 εκατ. ευρώ κατά το υπουργείο, από τα οποία, όπως διευκρίνιζαν όμως χθες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 20,9 είναι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που εξέδωσε το υπουργείο και τα υπόλοιπα ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σε ιδιώτες η μετακίνηση προσφύγων

Σχετικά με τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε σύμβαση ύψους 2.046.279,96 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με ανάδοχο ελληνική εταιρεία για τη μετακίνηση 30.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όπως επισημαίνει, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ποσοστιαία μείωση 75% στην κατ’ άτομο μεταφορά, καθώς και η ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση του συνόλου των μετακινήσεων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν στο ΑΠΕ ότι η πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής διαγωνισμού ύψους 2.190.000 προ ΦΠΑ για 10.000 μετακινήσεις από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έλαβε χώρα στις 25.2.2019 και τελικά κηρύχθηκε άγονος, ενώ στη συνέχεια, στις 20.5.2019, προκηρύχθηκε αντίστοιχος διαγωνισμός, ο οποίος ακυρώθηκε τον Μάιο του 2020 με Υπουργική Απόφαση λόγω προβλημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα των μετακινήσεων, τον άγονο διαγωνισμό και την ανάθεση σε ιδιώτη της μεταφοράς για τους αφιχθέντες του Μαρτίου είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμβαση και για διερμηνεία

Τέλος, για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σημειώνεται ότι υπογράφηκε σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών διερμηνείας με την αξιοποίηση εκατό μεταφραστών και έξι συντονιστών για έναν χρόνο και με δυνατότητα χρονικής επέκτασης για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η σύμβαση είναι ύψους 4.654.006,4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και κατά το υπουργείο «με αυτή επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πόρων, αλλά και πλέον η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και όχι των ΜΚΟ».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL