Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο καμπ του Ελαιώνα άρον - άρον πρόσφυγες από την πλ. Βικτωρίας

Ύστερα από αστυνομική επέμβαση - Αποποιείται τις ευθύνες του ο Ν. Μηταράκης ρίχνοντας την ευθύνη για το χάος με το πρόγραμμα «Helios» στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους και κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρέμεναν στην πλατεία Βικτωρίας έξι - επτά από τις δεκαεπτά οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που είχαν φτάσει από τη Μόρια την περασμένη Παρασκευή, όταν διεκόπη η παροχή στέγης, τροφής και των χρημάτων του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ", σύμφωνα με τον νέο νόμο, που δίνει μόλις 30 ημέρες από την απόδοση ασύλου για να εξέλθει της προστασίας ο αναγνωρισμένος πια πρόσφυγας.

Επέμβαση της αστυνομίας

Ύστερα από τρεις νύχτες και μετά την καταγραφή τους από το κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πρόγραμμα "Helios", που έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων για επίσπευση των διαδικασιών, στην πλατεία Βικτωρίας έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες μετέφεραν περίπου δέκα οικογένειες στο καμπ του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, από τους περίπου 90 πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας, περίπου 70 κατεγράφησαν στο πρόγραμμα «Helios».

Στο άκουσμα της λέξης καμπ, όμως, οι 6-7 οικογένειες, έχοντας την τραυματική εμπειρία της Μόριας, δεν θέλησαν να πάνε και παρέμειναν στην πλατεία ζητώντας να μεταφερθούν σε σπίτια. Άγνωστο παρέμενε τι τελικά θα γίνει με τις αυτές τις οικογένειες μέχρι τη στιγμή που έκλεινε το φύλλο της "Α".

Προβλήματα με το "Helios"

Το καμπ του Ελαιώνα προφανώς επελέγη ως μια λύση ανάγκης για να φύγουν οι άνθρωποι από την κοινή θέα της πλατείας, που εκθέτει και τα ελλείμματα των πολιτικών επιλογών του υπουργείου, καθώς κανονικά οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από δομές όπως ο Ελαιώνας, όπως επαναλαμβάνει ο υπουργός Ν. Μηταράκης.

Όπως γράφαμε και χθες, ήταν αμφίβολο αν το πρόγραμμα "Helios" μπορούσε σε ένα βράδυ να βρει τα διαμερίσματα που χρειάζονταν οι 17 οικογένειες, όταν την ίδια ώρα πολλοί εξ αυτών δεν είχαν ΑΦΜ ή τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που εμπόδιζε την ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι συχνότατες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμποδίζουν τους αιτούντες άσυλο να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσουν στις διαδικασίες, γεγονός που έχει επανειλημμένως τεθεί υπόψιν του υπουργείου Μετανάστευσης. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα υπήρχε και η πρόσθετη δυσκολία του κλεισίματος είτε υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά και του περιορισμού της κυκλοφορίας των προσφύγων εντός του ΚΥΤ, η οποία δεν έχει αρθεί ακόμα και σήμερα, καθιστώντας ακόμα πιο προβληματική την απόκτηση απαραίτητων εγγράφων από τους πρόσφυγες.

Ατομική η ευθύνη της... ένταξης

Θα πίστευε κάποιος ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης είχε ενημερωθεί πως δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα τους επέτρεπαν την πρόσβαση στο "Helios" ή ότι κάποιοι ήταν ήδη γραμμένοι, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε πως το γεγονός αυτό δεν σου εξασφαλίζει στέγη, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν νοικιάζουν σε πρόσφυγες εξαιτίας και της ξενοφοβικής ρητορικής που πολλά στελέχη της Ν.Δ. έχουν τροφοδοτήσει.

Ωστόσο, χθες, σε συνέντευξή του στο Mega, ο υπουργός άλλη μια φορά παρέβλεψε τα γεγονότα και έριξε πάλι την ευθύνη στους πρόσφυγες, αλλά και στις συλλογικότητες και τους αλληλέγγυους, για όσους δεν αποχωρούσαν, επικαλούμενος πολιτικές σκοπιμότητες.

Μιλώντας για τις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων σημείωσε ότι «έχουν ήδη εξέλθει 2.000 άτομα την πρώτη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν φύγει όλοι. Αυτοί που έχουν πάει στην Πλατεία Βικτωρίας είναι περίπου 60 άτομα, τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια» και συμπλήρωσε:

«Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα 'Helios' και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, διότι κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες το βράδυ, λοιπόν, πήγαν εκεί και ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους».

«Χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι, στην πλατεία και τους πίεζαν να μη φύγουν. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο είκοσι ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε προσφέρει από χθες τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα» είπε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο