Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Το υπουργείο κάνει πως δεν "βλέπει" τις ουρές στην Υπηρεσία Ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο κάνει πως δεν "βλέπει" τις ουρές στην Υπηρεσία Ασύλου

Με... αστυνομία και προχειρότητες που μοιάζει να μην καταλαβαίνουν καν τι συμβαίνει απαντά άλλη μια φορά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πρόβλημα του συνωστισμού στις μεγάλες ουρές έξω από τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα.

Οι εικόνες που προβλήθηκαν χθες το πρωί στην τηλεόραση κινητοποίησαν το υπουργείο, όπως φαίνεται, με συνέπεια, λίγο μετά που έκλεισαν οι κάμερες, οι ουρές... να εξαφανιστούν, ενώ το μεσημέρι το υπουργείο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, η οποία όμως ουσιαστικά λέει ότι από σήμερα θα ενισχυθούν “τα μέτρα ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας” και επαναλαμβάνει ότι:

Με υπουργική απόφαση έχει οριστεί “η παράταση, για έξι μήνες, της ισχύος των αδειών διαμονής, οι οποίες έληξαν κατά τη διάρκεια αναστολής -λόγω κορωνοϊού- εξυπηρέτησης του κοινού, καθώς και των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία. Παράλληλα η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μια σειρά διοικητικών πράξεων (http://asylo.gov.gr/?p=9578) με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνούς προστασίας”.

Το υπουργείο ταυτόχρονα τονίζει ότι “δεν είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων άσυλο για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, εφόσον μπορούν να διεκπεραιωθούν μέσω του διαδικτύου”.

Επικοινωνιακή διαχείριση

Αν διάβαζε κάποιος την απάντηση του υπουργείου, θα μπορούσε να πιστέψει ότι για έναν ανεξήγητο λόγο οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες επιμένουν να πηγαίνουν από τα αξημέρωτα και να περιμένουν ο ένας πάνω στον άλλο επί ώρες. Μάλιστα σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση είχε εκδώσει και όταν επαναλειτούργησε η υπηρεσία μετά τη λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό, στις 18 Μαΐου, όταν και τότε είχαν παρατηρηθεί ουρές ακόμα μεγαλύτερες για δύο τουλάχιστον ημέρες.

Η απάντηση του υπουργείου φανερώνει άλλη μια φορά ότι η προσοχή πέφτει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καν αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων. Και το λέμε αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση ίσως είχαν προσέξει ότι η εξάμηνη παράταση που δίνεται βάσει υπουργικής απόφασης, την οποία επικαλείται, αφορά όσους τα δελτία τους έληξαν μέχρι τις 31 Μαΐου!

Εδώ και δέκα ημέρες όμως έχει μπει ο Ιούνιος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αιτούντες άσυλο των οποίων τα δελτία λήγουν αυτόν τον μήνα, συνεοώς δεν καλύπτονται από την υπουργική απόφαση και είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους ηλεκτρονικά.

Για την ηλεκτρονική δε διεκπεραίωση, στην οποία παραπέμπει το υπουργείο, πρέπει να σημειωθεί ότι για έναν αιτούντα ο οποίος δεν διαβάζει αγγλικά ή ελληνικά είναι δύσκολο να φτάσει στο λινκ όπου θα βρει τη γλώσσα που μιλάει με τις απαραίτητες οδηγίες και πρότυπα έγγραφα.

Πλατφόρμα μόνο για...  Έλληνες

Επιπλέον το υπουργείο στη χθεσινή του απάντηση παραπέμπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ τους αιτούντες άσυλο, όπου μπορούν να αναζητήσουν τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), “χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία”. Η πλατφόρμα όμως είναι μόνο σε ελληνικά και αγγλικά με συνέπεια να είναι δύσχρηστη για την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα οι αιτούντες άσυλο πρέπει να πάνε στην Υπηρεσία Ασύλου τόσο για προγραμματισμένες συνεντεύξεις ασύλου όσο και για να παραλάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα κ.λπ. Με λίγα λόγια εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει να παρουσιαστούν στην Υπηρεσία Ασύλου και, όπως σημείωνε χθες “αυτόπτης μάρτυρας”, δεν υπήρχαν καν διαφορετικές ουρές ανάλογα με τον σκοπό της επισκέψεως.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL