Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κάνουν μισό βήμα πίσω στην πολιτική των εξώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάνουν μισό βήμα πίσω στην πολιτική των εξώσεων

Στο παρά πέντε των εξώσεων χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων, βάσει του νέου νόμου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει μισό βήμα πίσω μιλώντας για σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, για “αναζήτηση τρόπων ομαλής μετάβασης”, για αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Αναγνωρίζει έτσι πρώτη φορά τα ελλείμματα και τα προβλήματα που η ίδια η δημόσια διοίκηση προκαλούσε στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και στη δυνατότητά τους να ζήσουν αυτόνομα εκτός προγραμμάτων.

Ανακοινώσεις υπουργείου για ομαλή μετάβαση

Το υπουργείο χθες έκανε γνωστό ότι σε ευρεία σύσκεψη των γενικών και ειδικών γραμματέων του υπουργείου, των επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπροσώπων της Κομισιόν, εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών -καθώς εμπλέκονται και οι δήμοι στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ- και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και των διοικητών του ΟΑΕΔ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κατέληξαν σε δράσεις ομαλής μετάβασης και ένταξης, όπως:

α. «Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τον σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε αυτά».

β. «Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα».

γ. «Πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance)».

δ. «Προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν από την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς”.

Το υπουργείο πιέστηκε από την πραγματικότητα

Όπως έχει τονίσει και η “Αυγή”, η επερχόμενη μαζική έξοδος χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων -την οποία ανέβαλε κατά δύο μήνες η πανδημία- από τα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας θα σήμαινε ότι χιλιάδες οικογένειες προσφύγων θα καταδικάζονταν σε αστεγία και εξαθλίωση, δεδομένου ότι δεν είχαν προηγηθεί επαρκείς ενταξιακές διαδικασίες για το σύνολο των προσφύγων.

Οι ανακοινωθείσες δράσεις μετάβασης ουσιαστικά απαντούν την τελευταία στιγμή -και αυτό όχι σε επίπεδο εφαρμογής ακόμα, αλλά μόνο αποφάσεων- στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο υπουργείο από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της “Α”, και την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη με τους φορείς υλοποίησης οι οποίοι έθεσαν τα ζητήματα αυτά ενώ μέσα στην εβδομάδα ο Ν. Μηταράκης είχε συναντηθεί και με τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, δεδομένου ότι ο Δήμος Αθηναίων θα επιβαρυνόταν αρκετά με χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες.

Μένει ακόμα ωστόσο το υπουργείο να απαντήσει στους φορείς υλοποίησης ποιοι πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα θα εξαιρεθούν καθώς η πρόβλεψη στον νόμο, πέραν των εγκύων, είναι αρκετά γενικόλογη.

11.237 σταδιακές αποχωρήσεις κατά το υπουργείο

Σύμφωνα με το υπουργείο, “από την 1.6.2020 αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν σταδιακά από τα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA 4.000 άτομα, 1.200 αυτόνομα διαμένοντες, ενώ από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος Filoxenia επιπλέον 6.037 (σύνολο 11.237)”.

Τέλος η βοήθεια σε μετρητά για τους αιτούντες άσυλο

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ταυτόχρονη ανακοίνωση του υπουργείου ότι για τους αιτούντες άσυλο ότι “από την 1.9.2020 οι παροχές σε χρήμα και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών”. Εντύπωση τόσο για τη σκοπιμότητα του μέτρου όσο και επειδή μόλις προχθές ουσιαστικά τοποθετήθηκαν ΑΤΜ στα ΚΥΤ των νησιών για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά ρατσιστική και ανακόλουθη η κυβερνητική πολιτική

“Το μέτρο αυτό αποτελεί συνέχεια της ιδεοληπτικής, βαθιά ρατσιστικής και ανακόλουθης κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό - προσφυγικό” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διακοπή της βοήθειας στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες τονίζοντας ότι:

“Άφησαν στον αυτόματο πιλότο όλα τα προγράμματα για τη στέγαση και την ένταξη στην εκπαίδευση και την εργασία που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν σταδιακά στη λήξη, στη μη ανανέωση και στη μη διεκδίκηση νέων προγραμμάτων και κονδυλίων από την Ε.Ε.”.

Επιπλέον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υποκίνηση νέου κύματος ξενοφοβίας με την απειλή της πανδημίας σε περίπτωση που γεμίζουν οι πλατείες άστεγες οικογένειες προσφύγων, ενώ δίνουν ραντεβού για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που χρειαστεί.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL