Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση στην Κομισιόν για τα μυστικά κονδύλια του υπ. Μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση στην Κομισιόν για τα μυστικά κονδύλια του υπ. Μετανάστευσης

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φτάνει το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ερώτηση που κατατέθηκε χθες από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα την ερώτηση υπογράφει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ενώ συνυπογράφει ένας ακόμα ευρωβουλευτής -πέραν του Χ.Φ. Λόπεζ Αγκιλάρ- της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωομάδας, των Σοσιαλδημοκρατών, μία από την ευρωομάδα των Πρασίνων και έξι ακόμη από την ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν πώς θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτά τα μυστικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με σεβασμό απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, καθώς και πώς θα επηρεαστεί η πολιτική χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εντοπίζει τις απειλές στο πεδίο της «εθνικής ασφάλειας».

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν επίσης “ποιες ακριβώς δράσεις θεωρεί η Επιτροπή ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και αν προτίθεται η Επιτροπή να παρακολουθεί τη χρήση αυτών των μυστικών κονδυλίων και να επιδιώκει τη λογοδοσία για τη χρήση τους”.

Απάντηση Γιόχανσον για τα πλωτά φράγματα

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, διά στόματος της αρμόδιας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον, απάντησε στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για τα πλωτά φράγματα.

“Τα κράτη-μέλη φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Τα μέτρα που εφαρμόζουν πρέπει να είναι αναλογικά και, ως εκ τούτου, να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται κατά τρόπον ώστε να μη συνιστoύν απειλή για τη ζωή ή να μην προκαλούν ατυχήματα. Τα μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα που απορρέουν από το κεκτημένο της Ε.Ε. για το άσυλο, ιδίως την αρχή της μη επαναπροώθησης” απάντησε η επίτροπος.

“Τα πλωτά φράγματα είναι μια -μεταφορική και κυριολεκτική- μορφή ναρκοθέτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ναρκοθέτησης απέναντι σε έναν 'αόρατο εχθρό', που, για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και το υπουργείο του κυρίου Μηταράκη, φαίνεται να είναι πολύ ορατός: οι πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες, συλλήβδην και άνευ εξαιρέσεων.

Γι' αυτό ακριβώς και καθόλου τυχαία η επίτροπος Γιόχανσον επέλεξε να κλείσει τη σύντομη απάντησή της 'θυμίζοντας' την υποχρέωση της Αθήνας να εφαρμόζει πιστά την αρχή της μη επαναπροώθησης” σχολίασε μεταξύ άλλων ο Κ. Αρβανίτης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL