Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Οργανώσεις και νομικοί ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργανώσεις και νομικοί ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο

Αυτό τονίζουν σε συνέχεια κοινού υπομνήματος που έστειλαν στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και στη Βουλή στις 5 Μαίου, είκοσι οργανώσει της κοινωνίας των πολιτών και νομικοί.

Όπως σημειώνουν οι συνεχείς αλλαγές στους νόμους μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα - και μάλιστα χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στον τομέα του ασύλου- δημιουργούν περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν διατάξεις που δε λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα στο πεδίο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.

Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα:

-Διατηρούν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών με ταχύρρυθμες διαδικασίες (νόμος 4636/2019), οι οποίες δε συνάδουν με το βέλτιστο συμφέρον τους, πρόβλεψη που πρέπει να τροποποιηθεί,

-Καταργούν την προτεραιοποίηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των ευάλωτων αιτούντων άσυλο (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, βίας κ.λπ), με διακύβευμα τον αποκλεισμό τους από την ευνοϊκότερη μεταχείριση που το ενωσιακό δίκαιο προβλέπει για την προστασία τους,

-Συρρικνώνουν περαιτέρω τις προθεσμίες, ιδίως της προσφυγής,

-Καταργούν τη δυνατότητα των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών να παραπέμπουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την έκδοση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, θέτοντας σε κίνδυνο αποκλεισμού από θεμελιώδη δικαιώματά τους ανθρώπους που, αν και μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια, όπως ενδεικτικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας,

-Γενικεύουν περαιτέρω την επιβολή της διοικητικής κράτησης, καθιστώντας το εν λόγω μέτρο τον κανόνα, έναντι της εξαίρεσης που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.

-Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, στερώντας τους την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, θίγοντας εκ νέου το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του ασύλου, ενώ στην πραγματικότητα δε διασφαλίζουν ούτε τη βελτίωση, αλλά ούτε καν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Για τους λόγους αυτούς οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Το δελτίο Τύπου συνυπογράφουν:

ActionAid Hellas,

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων,

Γιατροί του Κόσμου,

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού,

Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece),

Defence for Children International Greece (DCI Greece),

Equal Rights Beyond Borders,

International Rescue Committee (IRC),

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), 

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,

HIAS Ελλάδας,

Human Rights 360,

Legal Center Lesvos,

Μητρώο Δικηγόρων Νομικής Συνδρομής Υπηρεσίας Ασύλου, 

Refugee Support Aegean- RSA, 

Solidarity Now,

Terre des Hommes Hellas,

The HΟΜΕ Project.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL