Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Κόκκινη κάρτα" της Ύπατης Αρμοστείας στην κυβέρνηση για εξώσεις και άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κόκκινη κάρτα" της Ύπατης Αρμοστείας στην κυβέρνηση για εξώσεις και άσυλο

Να υλοποιηθούν πολιτικές ένταξης πριν προχωρήσουν στις εξώσεις και στη στέρηση της οικονομικής βοήθειας στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ σημειώνοντας ότι “οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα” και όχι να προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα ενόψει της πιθανής έξωσης χιλιάδων αιτούντων άσυλο που αναμένεται να λάβουν θετικές αποφάσεις ασύλου ή έχουν ήδη λάβει. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, η προστασία και οι παροχές που λαμβάνουν σε στέγαση και οικονομική βοήθεια από ευρωπαϊκά κονδύλια σταματούν 30 ημέρες μετά τη θετική απόφαση ασύλου.

Προτεραιότητα η ένταξη

Όπως τόνισε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τα περισσότερα υπάρχοντα προγράμματα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ελληνομάθειας, δεν είναι προσβάσιμα στην πλειονότητα των αιτούντων άσυλο, ενώ όσοι εκδιωχθούν από το πρόγραμμα "Εστία" δεν θα μπορέσουν να βρουν αλλού στέγη δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν νοικιάζουν καν σπίτια σε πρόσφυγες και επίσης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να σταθούν στα πόδια τους. "Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει πρώτα τα προγράμματα ένταξης, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος του 2013" είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι ειδικά ευάλωτες περιπτώσεις δεν θα βρεθούν στον δρόμο.

Μάλιστα, ο Φ. Λεκλέρκ, μιλώντας στο πλαίσιο της ένταξης, σημείωσε ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να εργαστούν στον αγροτικό τομέα, ειδικά τώρα που πολλοί εποχικοί εργάτες από άλλες χώρες δεν μπορούν να έρθουν λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η προστασία από τον κορωνοϊό για όλους

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών που εμποδίζουν την ενοικίαση και τη μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο μάλιστα και των μέτρων κατά του κορωνοϊού, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στα νησιά , ο Φ. Λεκλέρκ επισήμανε ότι οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πρόσθετες διακρίσεις, αλλά όπως και οι πολίτες της χώρας.

«Είδαμε πόσο καλά αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση του κορωνοϊού. Πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε και μιλώντας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φιλίπο Γκράντι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκαν τόσο η επιτυχία αυτή όσο και οι προκλήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ο Φ. Λεκλέρκ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να συνεχίσει να ενεργεί γρήγορα για να προσαρμόσει αυτή την απάντηση απέναντι στον κορωνοϊό σε όλους τους κατοίκους της, όχι μόνο στους Έλληνες, όχι μόνο σε αυτούς που ζουν στη χώρα εδώ και πολύ καιρό». «Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών είναι να αντιμετωπίζουν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίζουν τον γείτονά τους. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ο ιός επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας» επισήμανε.

Ανησυχία για τη γενίκευση της κράτησης

Σχετικά με τους εισερχόμενους του Μαρτίου, στους οποίους αρχικά δεν είχε επιτραπεί η κατάθεση αιτήματος ασύλου, ανέφερε ότι το 99% έχει πλέον καταθέσει αίτημα, ωστόσο στα δύο κλειστά κέντρα όπου παραμένουν, στη Μαλακάσα και στις Σέρρες, πρέπει να γίνουν πολλά για τη βελτίωση των συνθηκών, "που μοιάζουν με κράτηση".

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο περί ασύλου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, επισήμανε ότι είναι σημαντική η επιτάχυνση, «αλλά όχι με το κόστος των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που είναι απαραίτητες», ενώ τόνισε ότι κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τις εγγυήσεις αυτές. Η βασική ανησυχία της Υ.Α. αφορά τη χρήση της κράτησης ως γενικό κανόνα, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη εναλλακτικών της κράτησης λύσεων, καθώς «δεν είναι δυνατόν να κρατούνται γυναίκες, παιδιά και άνδρες για τόσο καιρό όταν δεν διέπραξαν έγκλημα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL