Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Υπηρεσία Ασύλου / Υπηρεσία Ασύλου: Απεργία διαρκείας συμβασιούχων και συνδικαλιστικές διώξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπηρεσία Ασύλου / Υπηρεσία Ασύλου: Απεργία διαρκείας συμβασιούχων και συνδικαλιστικές διώξεις

Σε απεργία διαρκείας από σήμερα, μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις και των 17 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την ανακοινωθείσα από το υπουργείο ανανέωση συμβάσεων, ανάμεσα στους οποίους είναι και η πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και ιδρυτικά μέλη του σωματείου, προχωρούν οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου.

Για “στοχοποίηση συνδικαλιστικής δράσης”, “επίθεση στο σωματείο και τη μνήμη της υπηρεσίας” και πράξη “παραδειγματισμού” προς τους νεότερους συναδέλφους, στους οποίους στέλνεται το μήνυμα από την πολιτική ηγεσία να μην είναι διεκδικητικοί, κάνει λόγο η πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου Ειρήνη Ζάννη μιλώντας στην “Α”.

Εξαιρέσεις έμπειρων υπαλλήλων

Οι 16 από τους 17 εργαζομένους που εξαιρέθηκαν από την ανανέωση της σύμβασης για έναν χρόνο, η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργείο λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη για χθες προειδοποιητική απεργία, είναι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου από το 2014 και 2015, από τους πρώτους δηλαδή χειριστές ασύλου, και, όπως τονίζει το σωματείο, πρόκειται για “ιδρυτικά μέλη του, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες”.

Οι 17 εργαζόμενοι εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα και η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του μήνα αφήνοντάς τους άνεργους εν μέσω πανδημίας.

Η μη ανανέωση των 17 έγινε χωρίς καμία αιτιολογία, με την επίκληση αόριστων νομικών κωλυμάτων, τα οποία απέφευγε να αναλύσει στις επαφές που είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης με το σωματείο, τονίζει στην “Α” η Ειρ. Ζαννή και συμπληρώνει ότι η πρόσληψή τους είχε γίνει με ΑΣΕΠ για ορισμένο χρόνο και έκτοτε οι συμβάσεις τους έχουν ανανεωθεί δύο φορές. Και το 2018 είχε παρουσιαστεί ζήτημα, αλλά λύθηκε, σημειώνει.

Δ. Βίτσας: Οι συμβασιούχοι πληρώνονται από την Ε.Ε.

Όπως εξηγεί στην “Α” ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο Νόμος Παυλόπουλου προέβλεπε ότι ύστερα από τρεις ανανεώσεις διαδοχικών συμβάσεων ο εργαζόμενος μπορούσε να διεκδικήσει τη μονιμοποίησή του, καθώς αποδεικνυόταν ότι καλύπτει πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας, ωστόσο οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξ ολοκλήρου από χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η μισθοδοσία τους γινόταν ως εξής: το υπουργείο έστελνε τη λίστα στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και αυτή με τη σειρά της στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή και έτσι πληρώνονταν. “Χάνεται εμπειρία από την Υπηρεσία Ασύλου” σχολίασε ο Δ. Βίτσας.

Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου ιδρύθηκε το 2017 και έχει επανειλημμένα διεκδικήσει τις δικαιώματα των εργαζομένων, που κατά καιρούς είχαν βρεθεί λόγω διαφόρων νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων είτε να εργάζονται για μήνες απλήρωτοι είτε να ανανεώνονται οι συμβάσεις τους στο παρά πέντε.

Πρόσφατα είχαν ασκήσει δημοσίως κριτική και στο νομοσχέδιο για το άσυλο της κυβέρνησης της Ν.Δ. που πέρασε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που είχε δυσαρεστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρούσα πολιτική ηγεσία.

Ν. Μηταράκης: Ανυπέρβλητα κωλύματα

Χθες αντιπροσωπεία των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ν. Μηταράκη, ο οποίος επανέλαβε και στη δήλωση που εξέδωσε αργότερα τα περί νομικών κωλυμάτων χωρίς να τα προσδιορίζει.

«Έδωσα εντολή για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τις οποίες υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα. Κάθε ενέργειά μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες» δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με το σωματείο, πάλι δεν υπήρξε κάποια πιο συγκεκριμένη αιτιολογία, επικαλέστηκε ωστόσο εισήγηση νομικής υπηρεσίας, για την οποία όμως απέφυγε πάλι να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Μάλιστα ο υπουργός φέρεται κατά πληροφορίες να ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πληροφορηθεί την απόφαση του σωματείου για απεργία διαρκείας και έθεσε ζήτημα ακυρότητας.

Κατά τα άλλα, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου έκανε λόγο για “ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου” με την ανανέωση 629 συμβάσεων εργασίας για έναν χρόνο σημειώνοντας ότι “σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας του υπουργείου είναι η αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας. Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναμένεται να ληφθεί και για τους συμβασιούχους εργαζομένους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ)”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL