Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
150 θετικοί στον κορωνοϊό / Γιατί δεν έγιναν νωρίτερα τεστ στο Κρανίδι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

150 θετικοί στον κορωνοϊό / Γιατί δεν έγιναν νωρίτερα τεστ στο Κρανίδι;

Γιατί δεν έγιναν νωρίτερα τα τεστ στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αρχών, δεδομένου ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σχετιζόμενο με το ξενοδοχείο δεν ήταν αυτό της 28χρονης εγκύου πρόσφυγα από τη Σομαλία, που πήγε την Κυριακή του Πάσχα στο νοσοκομείο Ναυπλίου για λόγους σχετιζόμενους με την εγκυμοσύνη της και προέκυψε πως είναι θετική στον κορωνοϊό, αλλά μιας εργαζόμενης στην καθαριότητα στο ξενοδοχείο.

Μάλιστα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα του Πάσχα, παραδέχεται πως το ότι η εργαζόμενη ήταν θετική στην κορωνοϊό ήταν γνωστό από τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν εξαιτίας αυτού του γεγονότος η δομή είχε τεθεί σε καραντίνα προληπτικά. Η εργαζόμενη, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχε πάει στη δουλειά της τις τελευταίες 12 ημέρες.

Στη δομή μένουν 470 αιτούντες άσυλο, κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες (νεαρές μητέρες με παιδιά) και οικογένειες με μικρά παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που διαχειρίζεται τη δομή.

Σημειώνεται ότι το Μεγάλο Σάββατο πέθανε μια 39χρονη διαμένουσα στη δομή, η οποία όμως βρέθηκε αρνητική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο η ιχνηλάτηση και τα τεστ για τον κορωνοϊό στη δομή, αλλά και στην περιοχή, ξεκινούν μόνο μετά τη διαπίστωση ότι μια 28χρονη έγκυος πρόσφυγας είναι θετική στον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών σήμαναν χθες συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, καθώς στα 497 δείγματα (εργαζομένων και διαμενόντων στη δομή) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 150 άτομα, 148 φιλοξενούμενοι, ένας εργαζόμενος και ένα στέλεχος της δομής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά.

Και οι 150 είναι ασυμπτωματικοί, κατά τις ίδιες δηλώσεις, και παραμένουν στο ξενοδοχείο, χωριστά από τους μη θετικούς στον ιό, και εξετάζεται η πιθανή μεταφορά ευάλωτων περιπτώσεων σε άλλο χώρο, σύμφωνα με τις απογευματινές δηλώσεις του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα.

Περιορισμοί κυκλοφορίας για όλη την περιοχή

«Η δομή μπαίνει σε αποκλεισμό, σε στεγανοποίηση, κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει. Ο δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους, έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και ό,τι χρειάζεται σε υγειονομικό υλικό» δήλωσε ο υφυπουργός μετά τη σύσκεψη που είχε χθες στο δημαρχείο Ερμιόνης, όπου μετέβη, ενώ προσέθεσε ότι για τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες ο δήμος της περιοχής μπαίνει σε περιορισμό.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί, ενώ η κατ' εξαίρεση μετακίνηση θα γίνεται μόνο για τους όρους και τις περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, δηλαδή μόνο για μετακίνηση σε φαρμακείο, γιατρό, τράπεζα και για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Ανακοίνωσε ακόμη την αναστολή της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, των παζαριών και οποιασδήποτε διαδικασίας υπαίθριου εμπορίου, αλλά και ότι συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και οι προληπτικοί έλεγχοι σε εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή που θα μπορούσε να έχουν σχέση με τους διαμένοντες πριν από τη Μ. Πέμπτη.

Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και υπαίθρια δομή από τον στρατό

Ακόμη ανακοινώθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με τον Σωτ. Τσιόδρα, έξω από τη δομή θα στηθεί υπαίθρια δομή Υγείας σε συνεργασία με τον στρατό, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση για τη δομή και για τις ανάγκες της περιοχής.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε μέτρα έστω και τώρα

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Μεταναστευτικού - Προσφυγικού της Κ.Ε. απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία ζητά από την πολιτική ηγεσία:

“Να προχωρήσει άμεσα σε σειρά μέτρων έστω και τώρα, έστω και αργά: να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ, ακόμα και με κινητές μονάδες, σε όλες τις δομές φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία, τα ΠΡΟΚΕΚΑ και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε διαμένοντες και προσωπικό.

* Να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, με προτεραιότητα σε εκείνες όπου επικρατούν κακές συνθήκες διαβίωσης και έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.

* Να δημιουργηθούν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας σε όλες τις δομές για την πρόληψη της πανδημίας. Να υπάρξει άμεσα μετακίνηση αυτών που νοσούν ή είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός δομών, όπου μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τους.

* Να ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό των δομών και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζομένους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL