Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η Γερμανία υποδέχεται 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γερμανία υποδέχεται 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Την υποδοχή 50 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χέλμουτ Τέιχμαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο.

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση επιτέλους καταργεί εν τοις πράγμασι την ΠΝΠ

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης ότι τελικά οι εισερχόμενοι πρόσφυγες του Μαρτίου, για τους οποίους είχε ανασταλεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι “η κυβέρνηση επιτέλους, μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις διεθνών οργανισμών, θεσμικών φορέων και γενικώς όλων όσοι προκρίνουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τη Σύμβαση της Γενεύης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ερωτήσεις, δηλώσεις και παρεμβάσεις, αναγνώρισε σε όσους εισήλθαν τον μήνα Μάρτιο στη χώρα το δικαίωμα στην υποβολή αιτήματος Ασύλου, καταργώντας, εν τοις πράγμασι, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν λίγες μέρες”.

Βίαια επεισόδια με θύμα ανήλικο πρόσφυγα στη Μόρια

Ένας 16χρονος αιτούντας άσυλο από το Αφγανιστάν έπεσε νεκρός από τα χέρια ενός 20χρονου συμπατριώτη του στη Μόρια το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την αστυνομία, για ασήμαντη αφορμή. Ο 16χρονος βρισκόταν στη Μόρια μαζί με την οικογένειά του, ενώ ο 20χρονος έχει ταυτοποιηθεί από τις αρχές, κατά τις ίδιες πηγές.

Χθες το μεσημέρι σημειώθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ακόμα ένα περιστατικό βίας στη Μόρια μεταξύ πέντε ανηλίκων, ο μικρότερος 15 ετών και οι μεγαλύτεροι 17 ετών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό των τραυματισμό δύο εφήβων, οι οποίοι παρέμεναν χθες για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και ο ένας βρισκόταν στο χειρουργείο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ακόμα δύο τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και δέχθηκαν μόνο τις πρώτες βοήθειες, ενώ η αστυνομία αναζητεί τον 17χρονο που θεωρεί δράστη.

Έκκληση για μέτρα προστασίας για πρόσφυγες και εργαζομένους

Την ίδια ώρα, να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό άμεσα από αρχές, ΜΚΟ και εμπλεκόμενους με το προσφυγικό ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου (ΙΣΛ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. Σημειώνει ότι θα πρέπει οι λιμενικοί και αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή μαζί τους να φορούν ειδική ενδυμασία πλήρους προστασίας κατά τη διάσωση και είσοδο των νεοεισερχομένων αιτούντων άσυλο και να έχουν λάβει τις οδηγίες χρήσης των στολών αυτών.

Ανάλογη είναι και η σύσταση για τους εργαζομένους σε διάφορες υπηρεσίες ή ΜΚΟ που βοηθούν τους νεοεισερχόμενους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι “δεν φέρουν την κατάλληλη πλήρη ενδυμασία, ΔΕΝ θα πρέπει να αναλαμβάνουν καμία εργασία στο ΚΥΤ Μόριας για να μην υπάρξει κίνδυνος εισαγωγής του ιού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να απαγορεύεται η ενασχόληση τους με τους νεοεισερχόμενους”. Επισημαίνεται η ανάγκη να δοθούν οι κατάλληλες ενδυμασίες στις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, ενώ αναφερόμενος στους νεοεισερχομένους που είναι σε 14ημερη καραντίνα, ο ΙΣΛ υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΔΥ πρέπει να προμηθεύσει τους γιατρούς που τους επισκέπτονται για εξέταση κατά την άφιξή τους με τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ ώστε να υπάρχει μια όσο γίνεται πιο ασφαλής ροή αυτών των περιστατικών - αν χρειαστεί προς τα Κ.Υ. ή το νοσοκομείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL