Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Σε καραντίνα και η ανοιχτή δομή της Μαλακάσας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε καραντίνα και η ανοιχτή δομή της Μαλακάσας

Σε υγειονομική καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες τέθηκε από την Κυριακή και η ανοιχτή δομή της Μαλακάσας, στην οποία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρεται ως η “παλιά δομή φιλοξενίας”, έπειτα από τη διαπίστωση ενός κρούσματος κορωνοϊού σε διαμένοντα εντός της δομής. Πρόκειται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου, για 53χρονο Αφγανό αιτούντα άσυλο που διέμενε στη δομή της Μαλακάσας με την οικογένειά του και έχει υποκείμενο νόσημα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο 53χρονος πήγε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του κορωνοϊού και “μετά την εξέτασή του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε η προσβολή του από τον ιό Covid-19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση”.

Παράλληλα, η οικογένειά του έχει τεθεί σε περιορισμό μέσα στον οικίσκο όπου έμεναν και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους κατά το υπουργείο, ενώ η Γενική Γραμματεία Υποδοχής και ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνουν την κάλυψη των βασικών αναγκών των διαμενόντων στη δομή για σίτιση και υγειονομική περίθαλψη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δίπλα, αλλά σε ξεχωριστή δομή από την ανοιχτή δομή της Μαλακάσας, λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου και η νέα κλειστή δομή που έφτιαξε το υπουργείο για τους εισερχόμενους του Μαρτίου, στους οποίους είχε ανασταλεί βάσει της ΠΝΠ το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Εκεί κρατούνται -δεν φιλοξενούνται- όσοι κρατήθηκαν μέσα στο αρματαγωγό “Ρόδος”, το οποίο παρέμεινε για περίπου δέκα ημέρες στη Λέσβο για τον σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Human Rights Watch κατήγγειλε τις συνθήκες συγχρωτισμού στις οποίες διαβιούν στο κλειστό κέντρο της Μαλακάσας και στο Κλειδί Σερρών και εξέφρασε τις ανησυχίες της δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην καραντίνα της Ριτσώνας και της Μαλακάσας στη χθεσινή ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι “εντείνονται οι προσπάθειες για την προστασία στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Δημιουργούνται υγειονομικοί σταθμοί, κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr, στο Καρά Τεπέ, στον παλιό βιομηχανικό χώρο δίπλα από τη «Μεταφορική» που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, μεταφέρθηκαν από το περασμένο Σαββάτο οι 25 αιτούντες άσυλο που διέμεναν από την άφιξή τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο πλαίσιο της καραντίνας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση των υγειονομικών στις δομές

Το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Κατά τη συζήτηση, ο Γ. Ψυχογιός ζήτησε να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόληψη της πανδημίας στις δομές φιλοξενίας, ενώ έθεσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα, ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Ζήτησε επίσης να μετακινηθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από την κλειστή δομή στο Κλειδί Σερρών, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα διατύπωσε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς κράτησης των ανθρώπων στο Κλειδί και στη Μαλακάσα καλώντας τον υπουργό να λάβει μέριμνα ώστε να τους δοθούν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL