Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Έκκληση του ΟΗΕ για περαιτέρω παροχή φροντίδας στους μετανάστες εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση του ΟΗΕ για περαιτέρω παροχή φροντίδας στους μετανάστες εν μέσω πανδημίας

Μετανάστες χωρίς χαρτιά, αιτούντες άσυλο και θύματα εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα και κοινωνική πρόνοια -ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς- ώστε να προστατευθούν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν σήμερα οι ανώτατοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τους μετανάστες και την εμπορία ανθρώπων, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες και Μαρία Γκράτσια Τζιαμαρινάρο.

Μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία ή στη σκιώδη οικονομία, συχνά δεν έχουν προστασία απέναντι στην COVID-19, ενώ αιτούντες άσυλο σε υπερπληθείς δομές ή κέντρα κράτησης δεν μπορούν να τηρήσουν την κοινωνική απόσταση, σύμφωνα με τους ίδιους.

Παράτυποι μετανάστες -περιλαμβανομένων των θυμάτων της σύγχρονης δουλειάς- που αρρωσταίνουν μπορεί να μην ζητήσουν υγειονομική φροντίδα λόγω του φόβου ότι θα εκτεθούν στις αρχές και θα προσαχθούν, θα συλληφθούν ή θα απελαθούν, δήλωσαν ακτιβιστές από πολλές χώρες στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της απόκρισης στην πανδημία της COVID-19. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την παγκόσμια μάχη», δήλωσαν οι δύο ειδικοί εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα που διασφαλίζουν ότι κάθε άνθρωπος στην εθνική επικράτειά τους, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό στάτους του, περιλαμβάνεται και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προκειμένου να επιτύχουν τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν επίσης τα προγράμματα στήριξης για ευάλωτους μετανάστες και θύματα εμπορίας ανθρώπων να παραταθούν αυτόματα για τουλάχιστον έξι μήνες αν πλησιάζει η λήξη τους -προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κοινότητες αυτές δεν θα μείνουν απροστάτευτες ή χωρίς βοήθεια.

Ο παγκόσμιος μεταναστευτικός και προσφυγικός πληθυσμός εκτιμάται πως έφθασε πέρυσι τα 272 εκατομμύρια -μια αύξηση κατά 51 εκατ. από τις αρχές της δεκαετίας- ενώ περίπου 25 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Τον περασμένο μήνα η Πορτογαλία δήλωσε πως όλοι οι ξένοι με εκκρεμούσες αιτήσεις άδειας παραμονής -περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο- θα τύχουν μεταχείρισης ως μόνιμοι κάτοικοι έως τουλάχιστον την 1η Ιουλίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας.

Ωστόσο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Ινδία, προκάλεσαν την κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα όταν ράντισαν με απολυμαντικό μια ομάδα μεταναστών, ενώ περίπου 1.000 Αφρικανοί μετανάστες στη Μάλτα τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα χθες Κυριακή αφού οκτώ άνθρωποι μολύνθηκαν από τον COVID-19 στον καταυλισμό όπου διέμεναν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL