Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες υγιεινής στη Ριτσώνα / Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες υγιεινής στη Ριτσώνα / Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Το πρώτο κρούσμα σε γυναίκα πρόσφυγα που μένει σε δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα καταγράφηκε χθες, επαναφέροντας με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη λήψης επαρκών μέτρων, που δεν θα περιορίζονται στον περιορισμό και εγκλεισμό των προσφύγων στα υπερπληθή κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης ή το “πλύνε συνέχεια τα χέρια σου”.

Βρέθηκε θετική μετά τη γέννα

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, γυναίκα που μένει στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για τοκετό και βρέθηκε θετική μετά τη γέννηση του βρέφους. Κατά την ίδια ανακοίνωση αναμένονται τα ιατρικά αποτελέσματα των εξετάσεων στο βρέφος, ενώ εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο που συγκατοικούσε με τη γυναίκα, το οποίο βρέθηκε αρνητικό. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι στη δομή της Ριτσώνας έχουν μεταβεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, ενώ έχει γίνει και ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας και εξετάζεται και το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί μέσα στο νοσοκομείο, ενώ το άμεσο περιβάλλον της έχει μπει σε καραντίνα εντός της δομής σε χώρους υγειονομικής απομόνωσης.

Τεστ στις επαφές της ασθενούς

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μετέβη στη Ριτσώνα, σημείωσε ότι αποφασίστηκε να γίνουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σ' αυτούς που έχουν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές της γυναίκας και οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε περιορισμό, αλλά και στο προσωπικό της δομής, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται να παραδοθεί μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες στους διαμένοντες. Παράλληλα όμως αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση στον χώρο για τις επόμενες 14 ημέρες, με διαρκείς ελέγχους της αστυνομίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος έχει την ευθύνη διαχείρισης της δομής, διευκρίνιζε ότι έχει ήδη μοιράσει στους διαμένοντες καθαριστικά είδη, ενώ όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι εργασίας του προσωπικού απολυμαίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Προσωρινό στοπ του ΣτΕ σε απελάσεις

Χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος εξέδωσε προσωρινή διαταγή, η οποία γλιτώνει από την απέλαση δύο από τις τρεις Αφγανές γυναίκες οι οποίες είχαν προσφύγει μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) πριν μία εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2020, με την οποία αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων διεθνούς προστασίας και η άμεση απέλαση από τη χώρα όσων εισέρχονται παράτυπα σε αυτήν κατά τη διάρκεια ισχύος της (Μάρτιος 2020).

Παράλληλα, είχε υποβληθεί αίτηση με την οποία ζητούνταν η αναστολή της απέλασης που συνεπάγεται η άρνηση της διοίκησης να παραλάβει αιτήματα διεθνούς προστασίας νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών, που έχει ως συνέπεια, με βάση την προσβαλλόμενη ΠΝΠ, την απειλή άμεσης απέλασης από τη χώρα προς το Αφγανιστάν ή την Τουρκία, παρά τον κίνδυνο βλάβης ζωής, υγείας και θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην περίπτωση αυτή.

Η προσωρινή διαταγή δέχεται εν μέρει την αίτηση των δύο εκ των τριών γυναικών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της προσωρινής διαταγής, απορρίπτεται το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της ΠΝΠ “κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (Ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι” και παράλληλα “απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η διοίκηση να παραλάβει / καταγράψει τα αιτήματα ασύλου διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από τον νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας). Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά».

Τα αιτήματα ασύλου θα καταγράφονται

Σχολιάζοντας την προσωρινή διαταγή, το ΕΣΠ σημειώνει ότι “επιφυλάσσεται να εξαντλήσει τη δυνατότητα άσκησης κάθε δυνατού ένδικου μέσου ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων και αρχών για την καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας όσων επιθυμούν να υποβάλουν τέτοια αίτηση ενώ εισήλθαν στο διάστημα ισχύος της ΠΝΠ (μήνα Μάρτιο 2020) και παραμένουν κρατούμενοι υπό τις κρατούσες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL