Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ / Μέτρα περαιτέρω εγκλεισμού και αναβολή του μηνιαίου επιδόματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ / Μέτρα περαιτέρω εγκλεισμού και αναβολή του μηνιαίου επιδόματος

Υπό την ευρωπαϊκή πίεση και τις συνεχείς εκκλήσεις διεθνών ΜΜΕ πια, αλλά και οργανώσεων για λήψη μέτρων εναντίον του κορωνοϊού για τους αιτούντες άσυλο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε χθες σε νέες ανακοινώσεις περί μέτρων στα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ) των νησιών και των δομών φιλοξενίας, τα οποία ωστόσο ουσιαστικά εντείνουν τον αποκλεισμό και εγκλεισμό των διαμενόντων, ενώ ταυτόχρονα αναβάλλουν την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος των αιτούντων άσυλο και μένει να αποδειχθεί εάν θα κλείνουν και το μάτι στην κερδοσκοπία τοπικών επιχειρήσεων!

Πρώτα ΑΤΜ και μετά το επίδομα

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η αναβολή “του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο για σύντομο χρονικό διάστημα έως την τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δομών”. Πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι εκτιμάται η αναβολή αυτή να είναι για 7-15 ημέρες. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν είναι πολλά και αναπόφευκτα αρκετοί αιτούντες άσυλο αναμένεται να βρεθούν σε ακόμα δυσκολότερη κατάσταση εν μέσω πανδημίας, μέσα σε υπερπληθή ΚΥΤ ή δομές, μην μπορώντας να προμηθευτούν βασικά είδη υγιεινής.

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε διάταξη που “προβλέπει την άμεση λειτουργία χώρων εντός δομών για την πώληση από τοπικές επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους διαμένοντες. Στόχος της διάταξης είναι ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων”.

Κοντέινερ στα ΚΥΤ για τον κορωνοϊό

Το υπουργείο παρουσίασε επίσης ως νέα μέτρα την εγκατάσταση 12 κοντέινερ στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου για τη στέγαση υγειονομικών σταθμών ελέγχου για τον κορωνοϊό, κάτι που είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βλέποντας ότι δεν είχε αναληφθεί ουσιαστική δράση από το υπουργείο νωρίτερα. Μάλιστα, όπως παραδέχεται το υπουργείο, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση την έχει αναλάβει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ενώ “αντίστοιχα προβλέπεται η εγκατάσταση δύο οικίσκων στην Κω και δύο στη Λέρο, καθώς και απαραίτητων σκηνών για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης”. Υπενθυμίζεται ότι υπό την απειλή της πανδημίας τα ΚΥΤ της Λέρου και της Κω μετετράπησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε κλειστά.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο επανέλαβε ότι “αναπτύσσει κοινό επιχειρησιακό σχέδιο με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών σταθμών”, και ότι, “πέραν των ιατρείων, έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι αυτοπεριορισμού”, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κανονικά οι εξώσεις προσφύγων

Τέλος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι εξώσεις από τις δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ αναγνωρισμένων προσφύγων “θα εκτελεστούν στις 31 Μαΐου για όσες περιπτώσεις προβλεπόταν νωρίτερα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, η καραντίνα -την οποία επικαλείται ο υπουργός Ν. Μηταράκης- όσων φτάνουν τον Μάρτιο στα νησιά, οι οποίοι δεν μεταφέρονται στα ΚΥΤ και δεν τους στερείται το δικαίωμα αίτησης ασύλου, συνίσταται, όπως προκύπτει από τις τοπικές ανταποκρίσεις, στην παραμονή τους για τουλάχιστον δέκα ημέρες στις παραλίες όπου φτάνουν, χωρίς κάποιες φορές καν σκηνές.

Τέλος, χθες η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε νέα παγκόσμια δράση με τίτλο “Προστατέψτε τώρα τους πρόσφυγες από τον κορωνοϊό” καλώντας όλους και όλες να αναλάβουν δράση τώρα και να στείλουν ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL