Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ.Ψυχογιός: Η ΝΔ τορπιλίζει τη διαχείριση και τη διεθνή νομιμότητα στο προσφυγικό (Ηχητικό)

«Το δικαίωμα στο άσυλο δεν είναι “a la carte” ούτε προσαρμόζεται στις συνθήκες. Δημιουργήθηκε για να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών και στις πιο δύσκολες συνθήκες χωρίς εκπτώσεις», ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και έχει το θράσος να κουνάει και το δάχτυλο, τόνισε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας 102,8.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέλυσε τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας και τώρα κόπτεται για την υγιεινή και την καθαριότητα. Κατάργησε την πρόσβαση στον ΑΜΚΑ και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί την απειλή του κορωνοϊού. Υπονόμευσε συνειδητά την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την ένταξη].

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι οι 28 δομές που επικαλείται η ΝΔ είναι αυτές που παρέλαβε από τον ΣΎΡΙΖΑ και διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι που χρησιμοποιείται για τη θεσμοθέτησή τους. Είναι προφανές ότι όταν ακούν αυτά που έχουμε να τους πούμε μόνο να κερδίσουν έχουν, όπως έγινε με την επανίδρυση του υπουργείου και άλλες παρεμβάσεις μας.

Σχετικά με την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναπατρισμού ή επιστροφής ακριβώς επειδή τους έχει στερηθεί το ίδιο το δικαίωμα στο άσυλο. Σφοδρά πυρά από τον ΟΗΕ, την Επίτροπο της ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η Σύμβαση της Γενεύης για το δικαίωμα στο άσυλο δεν είναι “a la carte” ούτε προσαρμόζεται στις συνθήκες. Δημιουργήθηκε για να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών και στις πιο δύσκολες συνθήκες χωρίς εκπτώσεις.

Ακόμη, ο Γ.Ψυχογιός πρόσθεσε ότι είναι άλλο πράγμα η φύλαξη των συνόρων και άλλο η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου. Θύμισε επί του θέματος την ρήση της ΠτΔ ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα και η φύλαξη των συνόρων είναι μια δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη εξίσωση.

Όσο αφορά στα μέτρα προστασίας του προσφυγικού πληθυσμού από τη διασπορά του κορωνοϊού, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αρμόδια Επίτροπος, μεταξύ πολλών άλλων, συνεχώς εγκαλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα περιορισμού και μόνο δεν επαρκούν από μόνα τους αν δεν ληφθούν επαρκή μέσα προστασίας, ιδίως για τους ανθρώπους που ζουν εκτός των ΚΥΤ στα νησιά, όπου υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συχνές διακοπές νερού και δεν παρέχονται μέσα ατομικής υγιεινής.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τις κλειστές δομές πανάκεια για τα πάντα, ακόμα και για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού. Δεν μπορεί να είναι η λύση ο εγκλεισμός ανθρώπων για έως και 36 μήνες για το οτιδήποτε, πόσο μάλλον για θέματα δημόσιας υγείας», επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι:

«Η πλειοψηφία των νησιών ξέρει πολύ καλά τι θα πει αλληλεγγύη, σαφώς καταδικάζονται φαινόμενα ακροδεξιών πρακτικών και η εμφάνιση ταγμάτων εφόδου. Η κυβέρνηση επιβάλει δια της βίας με μηδενική διαβούλευση την χρήση χώρων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την ακροδεξιά ρητορική κάποιων στελεχών της».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Ψυχογιός υπογράμμισε ότι «η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα. Θέλει πρώτα απ' όλα σχέδιο και ανθρωπισμό αλλά και σχολαστική ενασχόληση στο πεδίο».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις