Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Στον έλεγχο του υπουργείου Μετανάστευσης οι δομές φιλοξενίας προσφύγων της ενδοχώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον έλεγχο του υπουργείου Μετανάστευσης οι δομές φιλοξενίας προσφύγων της ενδοχώρας

Εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Μετανάστευσης προχωρά στη λήψη των 28 ανοιχτών δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας υπό τον νομικό έλεγχό του.

Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία οι 28 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας συστήνονται νομικά για να περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό τη διοίκηση νέων διοικητών.

Σε σχετική του δήλωση ο Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τη θεσμοθέτηση των νέων νομικών οντοτήτων είναι να βελτιώσει τη λειτουργία όλων των δομών, πολλές εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν υπό τη διοίκηση διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιδιώκει την εύρυθμη λειτουργία των δομών προς όφελος των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ στους οποίους αναφέρεται ο υπουργός είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με δίκτυο ΜΚΟ, ωστόσο χθες πηγές του ΔΟΜ σημείωναν ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με αποχώρησή τους από τις δομές, καθώς “τρέχουν” προγράμματα υπό ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δομών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει κρύψει, μιλώντας και στην ΚΕΔΕ προ μηνός, ότι πρόθεσή της σχετικά με τις νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τις οποίες είχε προαναγγείλει, ήταν να λειτουργούν ως «προστατευόμενες δομές, συγκεκριμένες ώρες ανοιχτές, συγκεκριμένες ώρες κλειστές».

Σύμφωνα με το υπουργείο θα ακολουθήσει προκήρυξη για την τοποθέτηση διοικητών σε αυτές τις δομές, καθώς και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα στελεχώσει τις 28 νέες περιφερειακές υπηρεσίες.

ΕΣΠ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την αναστολή υποβολής αιτήματος ασύλου

Στο μεταξύ την Τρίτη το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για λογαριασμό εξυπηρετουμένων από αυτό, κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2020.

Με την ΠΝΠ αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων διεθνούς προστασίας και η άμεση απέλαση από τη χώρα όσων εισέρχονται παράτυπα σε αυτήν κατά τη διάρκεια ισχύος της (Μάρτιος 2020), “κατά προφανή παραβίαση του κατοχυρωμένου στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο δικαιώματος κατάθεσης αιτήματος ασύλου και, ταυτόχρονα, κατά παράβαση της θεμελιώδους αρχής μη επαναπροώθησης (non- refoulement)”, όπως τονίζει.

Με αίτηση που υποβλήθηκε την ίδια ημέρα ζητείται επίσης η αναστολή της απέλασης που συνεπάγεται η άρνηση της διοίκησης να παραλάβει αιτήματα διεθνούς προστασίας νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών (τρεις μητέρες από το Αφγανιστάν, που συνοδεύουν τα ανήλικα τέκνα τους), που έχει συνέπεια, με βάση την προσβαλλόμενη ΠΝΠ, την απειλή άμεσης απέλασης από τη χώρα προς το Αφγανιστάν ή την Τουρκία, παρά τον κίνδυνο βλάβης ζωής, υγείας και θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην περίπτωση αυτή.

Το ΕΣΠ απευθύνει έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας “για την ανάκληση της καταφανώς έκνομης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην ελληνική Βουλή για τη μη επικύρωση αυτής, διαδικασία η οποία ξεκίνησε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να μην αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα παραβιάσει μεταπολεμικά τη διεθνώς καθιερωμένη αρχή μη επαναπροώθησης, και μάλιστα διά νόμου”.

Δ. Βίτσας: Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που έρχεται την Πέμπτη στη Βουλή, “για να ‘νομιμοποιήσει’ τις δύο απαράδεκτες και παράνομες με το εθνικό και διεθνές Δίκαιο ΠΝΠ για επιτάξεις εκτάσεων και αναβολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου”, προανήγγειλε χθες μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας.

Επιπλέον ζήτησε την κατεπείγουσα λήψη μέτρων στα ΚΥΤ για τον κορωνοϊό, που να περιλαμβάνουν και τα παραπήγματα και σκηνές εκτός των ΚΥΤ, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερος μέρος του προσφυγικού πληθυσμού.

Οργανώσεις: Προστατέψτε τους πρόσφυγες και τη δημόσια υγεία

Τέλος, νέα ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και την Ε.Ε. απευθύνουν 121 οργανώσεις ζητώντας την προστασία των πλέον ευάλωτων, δηλαδή των προσφύγων, για την προστασία όλων μας και επαναφορά της νομιμότητας, δηλαδή την επιστροφή του δικαιώματος της αίτησης ασύλου.

Παράλληλα σε κοινή τους δήλωση 21 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, τονίζουν την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των ΚΥΤ ώστε να αποφευχθεί μία κρίση δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL