Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο ΣτΕ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατά της ΠΝΠ περί αναστολής της διαδικασίας ασύλου

Eurokinissi

Απευθύνει έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την «ανάκληση της καταφανώς έκνομης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου»

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέθεσε χθες αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για λογαριασμό εξυπηρετούμενών του, κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου 2020, με την οποία αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων διεθνούς προστασίας και η άμεση απέλαση από τη χώρα όσων εισέρχονται παράτυπα σε αυτήν κατά τη διάρκεια ισχύος της (Μάρτιος 2020), «κατά προφανή παραβίαση του κατοχυρωμένου στο διεθνές και ενωσιακό δίκαιο δικαιώματος κατάθεσης αιτήματος ασύλου και, ταυτόχρονα, κατά παράβαση της θεμελιώδους αρχής μη επαναπροώθησης (non- refoulement)».

Όπως σημειώνει το ΕΣΠ «η πρωτοφανής απόφαση αναστολής της διαδικασίας ασύλου επικρίθηκε έντονα από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  και του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών,  ενώ η αρμόδια Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πρόσφατα ότι "τα πρόσωπα [που εισέρχονται] στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Αυτό είναι στην Συνθήκη [για τη Λειτουργία της Ένωσης], αυτό είναι στο διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν μπορούμε να το αναστείλουμε"». 

«Με αίτηση δε που υποβλήθηκε την ίδια ημέρα ζητείται η αναστολή της απέλασης που συνεπάγεται η άρνηση της Διοίκησης να παραλάβει αιτήματα διεθνούς προστασίας νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών (τρεις μητέρες από το Αφγανιστάν, που συνοδεύουν τα ανήλικα τέκνα τους), που έχει ως συνέπεια, με βάση την προσβαλλόμενη ΠΝΠ, την απειλή άμεσης απέλασης από τη χώρα προς το Αφγανιστάν ή την Τουρκία, παρά τον κίνδυνο βλάβης ζωής, υγείας και θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην περίπτωση αυτή» τονίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Τέλος, το ΕΣΠ απευθύνει έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την ανάκληση της καταφανώς έκνομης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην Ελληνική Βουλή για την μη επικύρωση αυτής, διαδικασία η οποία ξεκίνησε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα παραβιάσει μεταπολεμικά την διεθνώς καθιερωμένη αρχή μη επαναπροώθησης και μάλιστα δια νόμου».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Βουταρία

Έχουν πλημμυρίσει αυτές τις μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διαφημίσεις Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που πουλάνε μαθήματα τηλεκπαίδευσης

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις