Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Αν και το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται πως δεν υπάρχει κρούσμα - * Εκτός δομών όλοι όσοι έφτασαν στη χώρα τον Μάρτιο * Διάσωση 36 προσφύγων χθες στη Λέσβο / Σε κλειστά μετατρέπονται τα ΚΥΤ Λέρου και Κω με δικαιολογία τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν και το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται πως δεν υπάρχει κρούσμα - * Εκτός δομών όλοι όσοι έφτασαν στη χώρα τον Μάρτιο * Διάσωση 36 προσφύγων χθες στη Λέσβο / Σε κλειστά μετατρέπονται τα ΚΥΤ Λέρου και Κω με δικαιολογία τον κορωνοϊό

Εγκλεισμός σε κλειστά κέντρα είναι η επιλογή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για κάθε ζήτημα που αφορά το προσφυγικό.

Το ίδιο αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού από το Σάββατο και οι αργοπορημένες ανακοινώσεις για μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, όπου το υπουργείο έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών αρχίζουν οι εργασίες μετατροπής των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Κω και Λέρου, μετά από έγγραφο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Την ίδια ώρα ωστόσο στο Βόρειο Αιγαίο, και ειδικά σε Μόρια και Χίο, προφανώς αναμένεται μια περίφραξη -την οποία ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς προχθές- δεδομένου ότι εκτός των ΚΥΤ υπάρχει πρακτικά μια πόλη με πρόχειρες κατασκευές - σκηνές.

Χθες ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε στους επικεφαλής των παρατάξεων ότι η ίδια η Περιφέρεια θα τοποθετήσει έναν οικίσκο σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα τρία νησιά καθώς και θα προσλάβει με δικά της έξοδα τρεις γιατρούς για κάθε νησί.

Ούτε άσυλο ούτε στο ΚΥΤ οι αφιχθέντες μετά την 1η Μαρτίου

Από την άλλη το υπουργείο Μετανάστευσης χθες τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει διαπιστωμένο κρούσμα του κορωνοϊού μέσα σε ΚΥΤ και επανέλαβε το μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ για ένα μήνα, το οποίο ανακοίνωσε προχθές ο Χ. Χαρδαλιάς και δεν είχε συμπεριληφθεί στα μέτρα που είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο.

Κατά τα άλλα το υπουργείο στα μέτρα για τα ΚΥΤ συμπεριέλαβε χθες το γεγονός ότι οι αφιχθέντες μετά την 1η Μαρτίου, δηλαδή αυτοί για τους οποίους έχει ανασταλεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου, παραμένουν εκτός ΚΥΤ και αναμένουν τη μεταφορά τους σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα.

Υπενθυμίζεται ότι άνθρωποι που έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου παρέμειναν ακόμα και για μια εβδομάδα στις παραλίες όπου έφτασαν στη Λέσβο. Χθες το Λιμενικό διέσωσε 36 πρόσφυγες, 34 Σύρους και 2 Παλαιστινίους, από τους οποίους εννέα παιδιά. Οι διασωθέντες, σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις, μεταφέρθηκαν στον περίκλειστο χώρο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του παλιού κολυμβητηρίου, στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σε μικρότερη έκταση το κλειστό ΚΥΤ της Σάμου

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης “του νέου κλειστού κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοικτής δομής στο Βαθύ”, καθώς και ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μέσα στα ΚΥΤ ειδικών υγειονομικών μονάδων που περιλαμβάνουν ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων”.

Τέλος το υπουργείο επανέλαβε ότι έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι “επισκέψεις ατόμων / φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία”.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες ομάδες αλληλεγγύης είχαν περιορίσει ή σταματήσει την είσοδο στο ΚΥΤ ως μέτρο προφύλαξης του πληθυσμού από την προηγούμενη εβδομάδα.

Μηταράκης: Οι ΠΝΠ μας φύλαξαν από κρούσματα

Κατά τα άλλα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, σε χθεσινές του δηλώσεις για τα μέτρα περιορισμού, θεωρεί ότι κρατήθηκε μακριά ο κίνδυνος του κορωνοϊού από τα ΚΥΤ και τα νησιά με τις επιτάξεις, τα ΜΑΤ, την αναστολή του δικαιώματος αιτήματος ασύλου. Συγκεκριμένα είπε:

«Οι άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, από τον προηγούμενο ήδη μήνα, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τη θωράκιση των εθνικών συνόρων, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να κρατήσουμε μακριά από τα ΚΥΤ και κατ’ επέκταση τα νησιά μας τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Περιμένω την κατανόηση και συμμόρφωση όλων των διαμενόντων και εργαζομένων εντός των ΚΥΤ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL