Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Νεκρό προσφυγόπουλο από φωτιά στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεκρό προσφυγόπουλο από φωτιά στη Μόρια

Την ώρα που όλοι οι κάτοικοι της χώρας προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, στη Μόρια, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν σπίτι ή να προστατεύσουν τους εαυτούς τους όπως οι υπόλοιποι, ο θάνατος χτύπησε χθες για άλλη μια φορά με μια φωτιά. Ένα αγοράκι 6 ετών βρέθηκε χθες το μεσημέρι νεκρό κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε εντός του Κέντρου Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ) της Μόριας λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Κατά τις ίδιες πηγές, το παιδί βρέθηκε μεταξύ δύο κοντέινερ.

«Κάηκε ένα κοντέινερ - κατοικία και δύο διπλανά ξύλινα παραπήγματα. Δεν γνωρίζουμε την αιτία της φωτιάς αυτή τη στιγμή» δήλωσε χθες στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Λέσβου Ευάγγελος Βάσης.

Τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς ερευνά η πυροσβεστική.

Προ εξαμήνου η τελευταία φονική πυρκαγιά

Μόλις πριν από ένα εξάμηνο, την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, ακόμη μία φωτιά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας είχε απανθρακώσει μια μητέρα από το Αφγανιστάν μέσα σε κοντέινερ και είχε τραυματίσει 17 αιτούντες άσυλο.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του παιδιού.

Αποσυμφόρηση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Το τελευταίο τραγικό συμβάν “καταδεικνύει ότι η άμεση και δραστική αποσυμφόρηση των νησιών που επί μήνες ζητάμε από την κυβέρνηση είναι η μόνη αποδεκτή λύση προκειμένου να αποφευχθούν άλλα παρόμοια περιστατικά. Σε μια ολόκληρη πόλη με 22.000 ανθρώπους, όπου οι 16.000 ζουν σε παραπήγματα και άθλιες συνθήκες, πρέπει τώρα να προχωρήσει η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα προς όφελος των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών”  δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

Για “τραγωδία και ντροπή που καμία πανδημία, καμία έκτακτη συνθήκη, όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν μπορεί πλέον να κρύψει” έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και Ε.Ε. και ζητώντας αποσυμφόρηση.

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα σε δήλωσή της επισήμανε ότι η κυβέρνηση “προκαλεί μάλιστα λέγοντας ότι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots φταίνε οι κινητοποιήσεις των νησιωτών που δεν επέτρεψαν την κατασκευή των νέων κολαστηρίων - φυλακών!”

Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές

Τα τραγικά γεγονότα της Μόριας “αναδεικνύουν και πάλι την πλήρη αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση” σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για συνολική αλλαγή πολιτικής που θα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα ζητώντας την άμεση υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού καταμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. και την επείγουσα μεταφορά των ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώρους διαβίωσης, καθώς και τον άμεσο τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Στη Μαλακάσα οι κρατούμενοι στο αρματαγωγό

Μέσα στο σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν οι 450 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φτάσει από την 1η Μαρτίου στη Λέσβο και κρατούνταν στο αρματαγωγό “Ρόδος”, στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο καμπ της Μαλακάσας, το οποίο μετατρέπεται όλο σε κλειστό σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Μηταράκη. Ωστόσο, 170 άτομα που είχαν φτάσει τις τελευταίες δέκα ημέρες στο νησί παραμένουν στις παραλίες όπου έφτασαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά και προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για την προετοιμασία για τον κορωνοϊό στα ΚΥΤ, ο Ν. Μηταράκης είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το Σάββατο ότι «αυτή τη στιγμή δεν συνεχίζονται οι εργασίες. Έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να μας προτείνουν τον ακριβή τρόπο που θεωρούν οι τοπικές κοινωνίες ότι ανταποκρίνεται στις δικές τους απαιτήσεις. Από αρχές Φεβρουαρίου θέλαμε να έχουμε θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε δύο κινδύνους που είχαμε προβλέψει. Την ένταση στη Συρία και τον κίνδυνο του κορωνοϊού».

Φορτηγό πλοίο με πρόσφυγες προσάραξε στην Κέα

Τέλος, χθες τα ξημερώματα φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών προσάραξε στο λιμάνι της Κέας. Σ' αυτό επέβαιναν 190 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους παιδιά και γυναίκες, κάποιες μάλιστα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Λάβετε έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα νησιά

Στο μέτωπο του κορωνοϊού η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου - Χίου - Σάμου - Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έκτακτα μέτρα στα νησιά τονίζοντας ότι “καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας είναι η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές και στρατηγικές. Η θωράκιση των ΚΥΤ και των δημόσιων δομών Υγείας καθώς και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο για να προλάβουμε τα χειρότερα”.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, η “μάχη κατά του κορωνοϊού βρίσκει εντελώς ανέτοιμα -λόγω του πενταπλασιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά και της μη πρόνοιας για ανανέωση συμβάσεων πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων- τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως)”.

Συγκεκριμένα, η Ν.Ε. ζητά την άμεση ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των ΚΥΤ και να προχωρήσει η δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορωνοϊό, η καλύτερη δυνατή προστασία των εργαζομένων στα ΚΥΤ (απολυμάνσεις, εξοπλισμός), η άμεση αποσυμφόρηση με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα και “γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή”.

Πρόσφυγες στη μάχη της ενημέρωσης για τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Πρωτοβουλία ενημέρωσης αναλάμβαναν εθελοντές και πρόσφυγες από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Μυτιλήνης και στην οργάνωση Stand by me Lesvos σύμφωνα με την τοπική ιστοστελίδα Στο Νησί, συγκροτώντας ομάδα ενημερωμένων αιτούντων άσυλο οι οποίοι βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ και ενημερώνουν τις αιτούντες για τα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL