Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η νέα τραγωδία στη Μόρια πέρα από την οδύνη του υπουργού επιβάλει άμεση αποσυμφόρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα τραγωδία στη Μόρια πέρα από την οδύνη του υπουργού επιβάλει άμεση αποσυμφόρηση

Ένα αγοράκι 6 ετών βρέθηκε χθες το μεσημέρι νεκρό κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε εντός του κέντρου ταυτοποίησης και υποδοχής (ΚΥΤ) της Μόριας λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Κατα τις ίδιες πηγές το παιδί βρέθηκε μεταξύ δύο κοντέϊνερ.

«Κάηκε ένα κοντέινερ κατοικία και δυο διπλανά ξύλινα παραπήγματα. Δε γνωρίζουμε την αιτία της φωτιάς αυτή τη στιγμή» δήλωσε χθες στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Λέσβου Ευάγγελος Βάσης.

Τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς ερευνά η πυροσβεστική.

Προ εξαμήνου η τελευταία φονική πυρκαγιά

Μόλις πριν από ένα εξάμηνο, την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου μια ακόμα φωτιά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας είχε απανθρακώσει μια μητέρα από το Αφγανιστάν μέσα σε ένα κοντέϊνερ και είχε τραυματίσει 17 αιτούντες άσυλο.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης εξέφρασε την βαθύτατη οδύνη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του παιδιού.

Αποσυμφόρηση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Το τελευταίο τραγικό συμβάν “καταδεικνύει ότι η άμεση και δραστική αποσυμφόρηση των νησιών που επί μήνες ζητάμε από την Κυβέρνηση, είναι η μόνη αποδεκτή λύση προκειμένου να αποφευχθούν άλλα παρόμοια περιστατικά. Σε μια ολόκληρη πόλη με 22.000 ανθρώπους, όπου οι 16.000 ζουν σε παραπήγματα και άθλιες συνθήκες, πρέπει τώρα να προχωρήσει η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα προς όφελος των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών”, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Για “μια τραγωδία και μια ντροπή που καμία πανδημία, καμία έκτακτη συνθήκη, όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν μπορεί πλέον να κρύψει”, έκανε λόγο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την συνέχιση των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ και ζητώντας αποσυμφόρηση.

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα σε δηλωσή της επισήμανε ότι η κυβέρνηση “προκαλεί μάλιστα λέγοντας ότι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot spots φταίνε οι κινητοποιήσεις των νησιωτών που δεν επέτρεψαν την κατασκευή των νέων κολαστηρίων φυλακών!”

Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές από τις αποτυχημένες πολιτικές

Τα τραγικά γεγονότα της Μόριας “αναδεικνύουν και πάλι την πλήρη αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνοντας την έκκλήσή της για συνολική αλλαγή πολιτικής που θα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπινων ζωών και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα ζητώντας την άμεση υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού καταμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και την επείγουσα μεταφορά των ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώρους διαβίωσης, καθώς και τον άμεσο τερματισμό του γεωγραφικού περιορισμού, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Έλλη Ζώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL