Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Σε ακατάλληλο χώρο στην Παλιά Ιχθυόσκαλα της Χίου μεταφέρθηκαν οι 130 πρόσφυγες και μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ακατάλληλο χώρο στην Παλιά Ιχθυόσκαλα της Χίου μεταφέρθηκαν οι 130 πρόσφυγες και μετανάστες

Νωρίτερα σήμερα, το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου είχαν προτείνει τον χώρο της Παλιάς Ιχθυόσκαλας για να μετακινηθούν οι 130 πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να απομακρυνθούν από νευραλγικά για θέματα ασφάλειας σημεία, να μην δημιουργείται πρόβλημα στην διέλευση και για λόγους δημόσιας υγείας.

Σε αυτά προστέθηκαν και οι καιρικές συνθήκες με την αυξημένη πιθανότητα βροχής οπότε στο σημείο έχει φτάσει κοντέινερ.

Τα συγκεκριμένα άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν, άγνωστο πότε, προς προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ αυτή τη στιγμή, κατόπιν της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Παράλληλα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου δεν διαθέτει χώρους κατάλληλους για την προσωρινή κράτησή τους στη Χίο με το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό να αναλαμβάνουν δράση πέρα από τα καθήκοντά τους τις τελευταίες ημέρες.

Τον χώρο αυτό πρότεινε το Λιμενικό Ταμείο Χίου και αποδέχθησαν, αφού – άλλωστε – δεν υπάρχει και άλλος καλύτερος και ασφαλέστερος, τόσο το λιμεναρχείο Χίου, όσο και η αστυνομία, προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή λύση και με δεδομένο – μάλιστα – ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει αποδεκτή και ανθρώπινη λύση για τους χαρακτηριζόμενους από την ίδια ως κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημειώνεται ότι στο ρυμουλκούμενο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο θα καταφύγουν κυρίως τα γυναικόπαιδα σε περίπτωση βροχής και γενικότερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση αν και εφόσον δεν υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση το πρόβλημα θα καταστεί εκρηκτικό, αν συνεχισθούν οι ροές τις επόμενες ημέρες και έως ότου αρχίσει η μεταφορά στην ενδοχώρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν και στο δημοτικό κτίριο της οδού Λάδης, καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού.

Σε επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Κυριάκος Ζωάνος επισημαίνει ότι πρόκειται για προσωρινή λύση «και μόλις για επτά ημέρες, προκειμένου να βοηθήσουμε τη κατάσταση, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί». Δηλώνει αναρμόδιος για την φύλαξη του χώρου και τον καθαρισμό του καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσουν για τον σχεδιασμό τους για την διαχείριση των περιστατικών για όσο διάστημα διαρκεί η ΠΝΠ ή αν αυτή παραταθεί.

Δεν παραλείπει, τέλος και αφού αναφέρεται στα έξοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μέχρι σήμερα να επισημάνει την ανάγκη κάλυψής τους.

πηγή: astraparis.gr / tvpatrida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL