Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Νότης Μηταράκης: / Νότης Μηταράκης: Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότης Μηταράκης: / Νότης Μηταράκης: Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με διαμοιρασμό ευθυνών αλλά και τον σεβασμό από την Τουρκία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας συζήτησαν χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λούκα Ζαχιέρ, μόλις μία ημέρα μετά την αναφορά του υπουργού περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας από την Τουρκία.

«Η νέα συμφωνία της Ευρώπης πρέπει να προβλέπει μετακινήσεις προσφύγων σε όλα τα κράτη - μέλη» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά ο Ν. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι συζήτησαν “την ανάγκη ο νέος κανονισμός για τη μετανάστευση που συζητείται αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουμε το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής να διαμοιραστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά. Είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Κι αυτό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, χρειάζεται η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχουν ροές προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη».

Ο Λ. Ζαχιέρ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος». «Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του '16, αλλά και θα προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίησή της».

Στην ανάγκη για «μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε σταθεί και ο ειδικός απεσταλμένος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κ. Πρίτσαρντ σε χθεσινή του συνάντηση με τον Ν. Μηταράκη.

Ζήτημα ασφάλειας θέτει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Την απερίφραστη καταδίκη του για τη στοχοποίηση προσφύγων, αιτούντων άσυλο καθώς και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο εξέφρασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών. Καλεί επίσης τους “εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές αντιδράσεις” και την Πολιτεία “να εξασφαλίσει τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στην ενδοχώρα για τη συνέχιση των διαδικασιών ασύλου καθώς και την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στο ακέραιο”. Απευθυνόμενο προς όλους τους εμπλεκόμενους, ζητά να δείξουν αυτοσυγκράτηση και στοιχειώδη συναίσθηση των συνεπειών που έχουν οι πράξεις τους στην ήδη πληγωμένη κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Λέσβος: Εμπόδισαν να δέσει στη Μυτιλήνη σκάφος ΜΚΟ για ανεφοδιασμό

Μάλιστα, και χθες είχαμε ένα νέο περιστατικό με ομάδα κατοίκων της Μυτιλήνης να μην επιτρέπει στο πλοίο «Mare Liberum» να δέσει για τροφοδοσία στο λιμάνι της πόλης σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις. Το πλοίο ανήκει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία «Sea Watch» και μόλις την Κυριακή είχαν καταγγείλει ότι είχαν δεχθεί επίθεση με απειλές και απόπειρα εμπρησμού όσο ήταν δεμένο στο λιμανάκι της Σκάλας Λουτρών, από όπου είχαν αναγκαστεί να φύγουν.

Το πλοίο αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ από τις λιμενικές αρχές έγινε γνωστό στο πλήρωμα ότι δεν μπορεί να πλεύσει στα ανατολικά και βόρεια του νησιού λόγω συνεχιζόμενων ασκήσεων και βολών του στρατού.

Στο μεταξύ, χθες είχαμε την άφιξη μιας βάρκας με 42, στην πλειονότητά τους Αφγανούς, πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμνιάς σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις. Kατά τα άλλα, μόλις 80 μπήκαν στο αρματαγωγό και διανυκτέρευσαν κατά τις ίδιες πηγές, με τους υπολοίπους να παραμένουν στο λιμάνι και να αναζητούν καταφύγιο στα πούλμαν εκεί. Στα κρατητήρια του Λιμενικού πέρασαν το βράδυ οι οικογένειες νεοεισερχομένων προσφύγων στη Χίο.

Xίος: Η αστυνομία εντόπισε οκτώ από το μπλόκο του Χαλκειού

Στην Χίο, χθες η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από τέσσερις ημέρες ταυτοποίησε οκτώ κατοίκους του νησιού, ηλικίας από 29 έως 66 ετών, που φέρεται να συμμετείχαν στο μπλόκο της Κυριακής στο χωριό Χαλκειός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ στους ταυτοποιηθέντες ήταν εν ενεργεία πυροσβέστης.

ΕΕΔΑ: Όχι στην αναστολή καταγραφών αιτημάτων ασύλου

Σε μια σοβαρή παρέμβαση προχώρησε με δήλωσή της η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στην οποία καλεί “την ελληνική κυβέρνηση να α) να τερματίσει άμεσα τον εγκλωβισμό των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέσω της μεταφοράς αυτών στην ενδοχώρα, σε κατάλληλες δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας και διασφάλισης τουλάχιστον ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης σε αυτές και β) να άρει την απόφαση αναστολής καταγραφών αιτημάτων ασύλου και αυτόματης επιστροφής νεοεισερχομένων αλλοδαπών στα κράτη προέλευσης ή διέλευσης και να διασφαλίσει την παροχή νόμιμης οδού πρόσβασης στο άσυλο με συντεταγμένο τρόπο”.

Στρεφόμενη προς την ΕΕ “καλεί τα κράτη - μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσουν συνολικά, σε επίπεδο Ε.Ε., την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αναγνωρίζοντας την de facto κατάργηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, και να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και ιδίως του συστήματος του Δουβλίνου, θεσπίζοντας έναν μηχανισμό μόνιμης μετεγκατάστασης και αναλογικής κατανομής των αιτούντων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. σε αντικατάσταση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, θεμελιωμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών και με πλήρη σεβασμό στους κανόνες του Προσφυγικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου γενικότερα”.

Ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανασχεδιάσει ολιστικά μια νέα κοινή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, να προωθήσει νόμιμες, ασφαλείς, αποτελεσματικές και ελεγχόμενες διόδους εισόδου και διαμονής εργαζομένων, σπουδαστών και ερευνητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL