Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία

Πρόγραμμα μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στη Γαλλία και πλέγμα έξι μέτρων ενίσχυσης της γαλλικής παρουσίας στη διαχείριση του προσφυγικού σε κάθε επίπεδο ανακοίνωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνέζ, μετά τη συνάντησή τους.

Αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση των 400 αιτούντων άσυλο, ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε άτομα για "υψηλού προσφυγικού προφίλ και ευαλωτότητας" και την χαρακτήρισε "κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα", ενώ ευχαρίστησε παράλληλα και την Πορτογαλία, "που επίσης έχει δηλώσει τη βούλησή της να πάρει 1.000 αιτούντες άσυλο", "με την οποία ήδη δουλεύουμε το πρόγραμμα αυτό".

Προετοιμασία τον Φεβρουάριο

Ο Γάλλος υφυπουργός, από την άλλη, σημείωσε ότι πρόκειται για ευάλωτες ομάδες και κυρίως οικογένειες "τα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει αυτήν τη μετεγκατάσταση, η οποία επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο, εάν είναι δυνατόν, και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι".

Ενίσχυμένη παρουσία στη Frontex

Επιπλέον, ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για την πρόταση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στη Frontex και στις διαδικασίες ασύλου με την αποστολή 24 ειδικών που, όπως είπε στη συνέχεια ο Λ. Νουνέζ αναμένεται να παραμείνουν 3-4 μήνες στη χώρα, όταν η αρχική πρόθεση ήταν για 2 μήνες. Η γαλλική δύναμη της Frontex θα φτάσει τους 200 αστυνομικούς από 176 πέρσι, σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό.

Προετοιμασία για κοινές επιστροφές

Η γαλλο-ελληνική συνεργασία θα αφορά και τις επιστροφές, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς. "Θα εξετάσουμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας τη δυνατότητα να διοργανώσουμε ομαδικές πτήσεις για να διευκολύνουμε τις επιστροφές στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας", τόνισε ο Λ. Νουνέζ και συμπλήρωσε ότι "μέσω της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα θα βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους όσον αφορά στην παροχή αδειών επιστροφής στις χώρες τους των ατόμων που δεν χρήζουν προστασίας. Οι άδειες επιστροφής, οι λεγόμενες ‘laisser - passer’, παρέχονται από τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών οι οποίες αναγνωρίζουν την υπηκοότητα των ατόμων αυτών".

Τέλος, ο Γάλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε την απόφαση να τοποθετήσουν και ένα τρίτο αξιωματικού συνδέσμου στα ελληνικά αεροδρόμια στην Αθήνα και όχι μόνο, για την πραγματοποίηση ελέγχων κατά την επιβίβαση ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς μετακινήσεις εντός Ε.Ε.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε Ελλάδα και Γαλλία να είναι σε συνεχή επικοινωνία ενόψει της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για ενιαία πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα, όπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος τονίζοντας ότι "και οι δύο αποδεχόμαστε μια βασική αρχή: ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αρχής της υπευθυνότητας και της αρχής της αλληλεγγύης".

"Αντιπαραγωγικές" οι δηλώσεις - απειλές της Άγκυρας

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, διότι είναι δυστυχώς το μόνο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι η συνεργασία της Τουρκίας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι μέχρι τώρα." και πρόσθεσε ότι "θεωρούμε, στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις - απειλές ότι κάποια στιγμή μπορεί να ‘ανοίξουν οι μεταναστευτικές πόρτες προς την Ευρώπη’. Οι δηλώσεις αυτές δεν προσθέτουν τίποτα, δημιουργούν μόνο μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα για την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη και οδηγούν σε έναν εγκλωβισμό την όλη συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Αυτές οι δηλώσεις είναι λάθος, δεν βοηθούν ούτε την Τουρκία, ούτε την Ευρώπη, ούτε κανέναν στην περιοχή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL