Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Στον Εισαγγελέα για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Εισαγγελέα για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας

Σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ομάδα αυτοδιοικητικών στελεχών στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη πολιτών για το βόρειο Αιγαίο», η Δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλη, επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη» και οι σύμβουλοι της Κοινότητας Μυτιλήνης της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή.

Οι παραπάνω παρουσίασαν σε Εισαγγελέα υπηρεσίας το χθεσινό (Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020) τυχαίο δείγμα – φαγητό των προσφύγων της Μόριας για το οποίο καταβάλλεται ημερησίως το ποσό των 5,1 ευρώ και περιλάμβανε κατ’ άτομο τα παρακάτω:

Για πρωινό ένα κρουασάν βάρους 90 γραμμαρίων.

Για μεσημεριανό ένα πακέτο με 100 γραμμάρια σουτζουκάκια από μοσχαρίσιο κρέας και 200 γραμμάρια ρύζι. Μαζί με δυο μικρού μεγέθους αραβικές πίτες συνολικού βάρους 100 γραμμαρίων.

Και για βραδινό ένα παξιμάδι βάρους 55 γραμμαρίων, ένα αυγό, μια κακής ποιότητας ντομάτα βάρους 74 γραμμαρίων και ένα κομμάτι σπανακόπιτας (πραγματικό δείγμα σπανακόπιτας) βάρους 46 γραμμαρίων!

Με τα παραπάνω όπως σημείωσαν οι αυτοδιοικητικοί στην Εισαγγελία, «σιτίζονται καθημερινά οι 20.000 πρόσφυγες που ζουν στη Μόρια. Καταβάλλεται δηλαδή για ένα τέτοιο σιτηρέσιο των ποσό των 100.000 περίπου ευρώ ημερησίως ή τρία εκατομμύρια ευρώ το μήνα! Το κόστος της σίτισης προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχειρίζεται από τον Ελληνικό Στρατό με διαδικασίες «διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισµού, για την κάλυψη κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (µεταναστευτικές - προσφυγικές ροές) και λαμβανομένων υπόψη των λόγων εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, που καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών, που προβλέπονται για τις διαδικασίες διαγωνισµού της κείμενης νοµοθεσίας»!

Όπως τονίσθηκε το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων της Μόριας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άνθρωποι που πεινάν και προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες προκειμένου να επιβιώσουν. Η ευπρεπής σίτιση αυτών των ανθρώπων εκτός από ανθρωπιστικό καθήκον αποτελεί μέσο προστασίας της ασφάλειας της τοπικής κοινωνία.

Από μεριάς της Εισαγγελίας ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία τα οποία και θα της προσκομισθούν τις αμέσως επόμενες μέρες. 

πηγή stonisi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL