Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πέτρου Ράλλη: Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμοί, διαβίωση σε άθλιες συνθήκες υγιεινής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέτρου Ράλλη: Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμοί, διαβίωση σε άθλιες συνθήκες υγιεινής

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ξυλοδαρμούς, διαβίωση σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και υπέρβαση των ελάχιστων νομικών ορίων κράτησης καταγγέλλουν οι μετανάστριες που κρατούνται στην Πέτρου Ράλλη. «Η πολιτική της γενικευμένης και επ’ αόριστον κράτησης, σε άθλιες συνθήκες, έξω από κάθε ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί για κανέναν άνθρωπο» τόνισε ο Γιώργος Ψυχογιός αντιδρώντας στις καταγγελίες.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, κοινοβουλευτικά, θεσμικά αλλά και κινηματικά» μιλώντας για «βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ακόμα και τη ζωή» των μεταναστριών. Ο Γ. Ψυχογιός κατήγγειλε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι, «όπως συνηθίζει τους τελευταίους μήνες, μένει αμέτοχος και απαθής στις καταγγελίες, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση των βασανιστηρίων και της αυθαιρεσίας».

Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιοποιήθηκαν οι καταγγελίες των μεταναστριών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τους φρουρούς με αφορμή την διανομή των τροφίμων, ξυλοδαρμούς, ισλαμοφοβικά σχόλια, παραβίαση των νομικών προϋποθέσεων για την ελάχιστη παραμονή στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπως και για την κράτηση ανηλίκων. Επίσης κατήγγειλαν την διανομή κακής ποιότητας τροφής και νερού, τη σοβαρή έλλειψη καθαριότητας των χώρων κράτησης, αλλά και την αδιαφορία των φρουρών για τις άρρωστες κρατούμενες, οι οποίες λόγω των συνθηκών κράτησης είναι πολλές.

Χωρίς κινητά για αποδείξεις...

Αξιοσημείωτες είναι και οι καταγγελίες των μεταναστριών ότι έχουν στερηθεί τα κινητά τους τηλέφωνα για να μην τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο από τους χώρους κράτησης, στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση οι συνήγοροί τους. Επίσης εμποδίζεται η επικοινωνία των μεταναστριών με τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων, στα οποία μεταφέρονται ψευδείς πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον ειδικό συντονιστή για το προσφυγικό κι υφυπουργό Εθν. Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ζητώντας του άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των υπεράριθμων προσφύγων στα κέντρα κράτησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL