Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Έβρος: Νεκροί πρόσφυγες λόγω κρύου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβρος: Νεκροί πρόσφυγες λόγω κρύου

Μπορεί να άργησε ο χειμώνας, αλλά έφτασε και έφερε βροχές και χιόνια στα βουνά. Κι από προχθές μετράμε και τους πρώτους νεκρούς πρόσφυγες από το κρύο, όπως φαίνεται, καθώς την Τρίτη έγινε γνωστό ότι σε διαφορετικά σημεία επαρχιακών δρόμων και σε ένα δασαρχείο στον Έβρο βρέθηκαν τα πτώματα 6 νεαρών προσφύγων, 4 ανδρών και 2 γυναικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πτώματα δεν έφεραν σημάδια εγκληματικής ενέργειας και οι αρχές υποθέτουν ότι το κρύο σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλης ένδυσης και υπόδησης ή φαγητού είναι οι αιτίες θανάτου των 6 προσφύγων. Η αστυνομία ζήτησε τη διενέργεια νεκροτομής, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματά της, ενώ έχουν κρατηθεί δείγματα DNA και άλλα χρήσιμα στοιχεία ώστε να μπορέσει να γίνει η αναγνώριση, καθώς σε καμία από τις περιπτώσεις δεν βρέθηκαν χαρτιά πάνω τους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε καν από ποια χώρα προέρχονται.

Οι σοροί βρέθηκαν σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με την πρώτη να εντοπίζεται μέσα σε δασαρχείο στο Μεγάλο Βέριο από κτηνοτρόφο στις 5 Δεκεμβρίου και τις τελευταίες δύο στις 8 Δεκεμβρίου στη Γεμιστή Έβρου. Οι τελευταίες δύο ανήκαν σε γυναίκες και μάλιστα πολύ νεαρές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15-25 ετών γυναίκες. Στις 6 Δεκεμβρίου το πτώμα ενός άνδρα πρόσφυγα βρέθηκε στην επαρχειακή οδό που ενώνει το Μικρό με το Μεγάλο Βέριο, ενώ ακόμα δύο σοροί ανδρών βρέθηκαν στην ορεινή περιοχή του Κουρίμβου, ο πρώτος στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος 7 Δεκεμβρίου.

Διεθνής Αμνηστία: "Χρειάζονται ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές"

"Οι χθεσινές αναφορές ότι 6 άτομα πέθαναν από υποθερμία στον Έβρο επιχειρώντας να περάσουν προς την Ελλάδα αναδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθώς φτάνει ο χειμώνας. Αντί να ενισχύει τα σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων και να τους παράσχει ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές" σημείωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι "χθες τιμούσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα 71 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζουμε το άρθρο 14 της Διακήρυξης: 'Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες'. Το δικαίωμα αυτό είναι καθολικό και απαραβίαστο. Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι ανθρώπινα δικαιώματα!".

40.000 οι εγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ, στα νησιά του Αιγαίου, οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε σκηνές εντός ή εκτός ΚΥΤ ζουν σε έναν απέραντο λασπότοπο εξαιτίας των βροχών. Εκεί παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικών προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο όταν είναι αμφίβολο εάν έχουν έστω και ένα ρούχο πια στεγνό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης, στις 10 Δεκεμβρίου καταγράφεται ότι στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 40.720 αιτούντες άσυλο. Εξ αυτών, στη Μόρια βρίσκονται, κατά τα ίδια στοιχεία πάντα, 17.621, στο ΚΥΤ της Χίου 5.724, της Σάμου 7.541, της Λέρου 2.266 και της Κω 3.949.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL