Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Εκτός σχολικών δομών 5.000 προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός σχολικών δομών 5.000 προσφυγόπουλα

Τουλάχιστον 5.000 λιγότερα προσφυγόπουλα πηγαίνουν στο σχολείο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στην υφυπουργό Παιδείας ότι πέρυσι φοιτούσαν στο σχολείο 12.867 προσφυγόπουλα, τη στιγμή που φέτος καταγράφονται πολύ υψηλότερες προσφυγικές ροές.

Η Σ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι ο αριθμός των 8.000 προσφυγόπουλων που φοιτούν στο σχολείο θα αυξηθεί όσο αυξάνεται ο αριθμός των μονάδων, ενώ απέφυγε να απαντήσει καθαρά γιατί η κυβέρνηση κατήργησε τις ΔΥΕΠ των νησιών.

Ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκε αν η αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη διεθνή υποχρέωση να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα οφείλεται σε ανικανότητα ή σε πολιτική σκοπιμότητα δεδομένης της «ρητορικής ξενοφοβίας που εκπέμπει η κυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι χιλιάδες προσφυγόπουλα στα νησιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς κανένα από τα 4.755 προσφυγόπουλα της Μόριας ή τα 1.600 της Σάμου δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ στο Καρά Τεπέ πηγαίνουν μόνο 45 από τα 400. Τόνισε δε ότι «ορθώς» οι γιατροί παρανομούν επιλέγοντας να εμβολιάσουν τα χωρίς ΑΜΚΑ προσφυγόπουλα.

Η Σ. Ζαχαράκη περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τα προσφυγόπουλα της Σάμου πήγαν σχολείο τον Φεβρουάριο και της Μόριας καθόλου. Παράλληλα υποστήριξε ότι «σε αυτήν την κυβέρνηση δεν θα βρείτε ακραίες φωνές» απαντώντας στα όσα είπε ο Ν. Φίλης για την ξενοφοβική ρητορική της κυβέρνησης, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ίδια και η Νίκη Κεραμέως δεν έχουν κάνει ρατσιστικές δηλώσεις, αλλά και να αποδώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις σημερινές αντιστάσεις τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL