Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Απορρίφθηκαν αιτήσεις ασύλου χωρίς τήρηση του νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίφθηκαν αιτήσεις ασύλου χωρίς τήρηση του νόμου

Σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία, που παρουσιάζει μια “άνευ προηγουμένου και αντίθετη στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο διοικητική πρακτική του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου” προχώρησαν οι οργανώσεις HIAS Ελλάδος, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Equal Rights Beyond Borders, Legal Center Lesvos, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC), FENIX Humanitarian Legal Aid, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.

Όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών (15-20 Νοεμβρίου) επιδόθηκαν αιφνιδιαστικά απορριπτικές αποφάσεις από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου σε 28 αιτούντες άσυλο από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, χωρίς να έχει διεξαχθεί προηγουμένως η υποχρεωτική εκ του νόμου συνέντευξή τους με τις αρμόδιες αρχές!

“Η διοίκηση αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη την ‘αδυναμία’ της να εξασφαλίσει διερμηνεία στις ομιλούμενες από τους αιτούντες γλώσσες. Το σκεπτικό της διοίκησης, το οποίο επαναλήφθηκε με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες τις αποφάσεις, ήταν ότι ‘ο αιτών δεν παρέστη σε προσωπική συνέντευξη καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης υπηρεσιών παροχής διερμηνείας στη μητρική γλώσσα και γλώσσα επικοινωνίας του αιτούντος κατέστησαν ανεπιτυχείς’. Σε μια μάλιστα περίπτωση η αίτηση διεθνούς προστασίας απερρίφθη χωρίς διεξαγωγή συνέντευξης, επειδή, σύμφωνα με την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, κατέστη αδύνατη η διεύρεση διερμηνείας στα... πορτογαλικά!”, τονίζουν. Μάλιστα συμπληρώνουν ότι η παράλειψη της προσωπικής συνέντευξης λόγω αδυναμίας εξασφάλισης διερμηνείας συνιστά καταστρατήγηση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2013/32/Ε.Ε. σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, καθώς και, ότι στην πλειονότητά τους τα αιτήματα απορρίφθηκαν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την καταγραφή τους έρχεται σε ευθεία αντίφαση με την αιτιολογία του ΠΓΑ Λέσβου περί «επανειλημμένων και δη ανεπιτυχών προσπαθειών σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλης διερμηνείας».

Επιπλέον οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η πρωτοφανής αυτή αποφαση ηρθε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας άλλης αυθαίρετης πρακτικής που «δοκιμάζεται» στο νησί της Λέσβου από τα μέσα του 2016.

“Συγκεκριμένα οι 27 εκ των 28 προαναφερθέντων απορριφθέντων τελούν υπό αυθαίρετη διοικητική κράτηση στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) Λέσβου ήδη από την πρώτη ημέρα της αφίξής τους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος κράτησης αιτούντων προερχόμενων από χώρες που θεωρούνται ως ‘χαμηλού προσφυγικού προφίλ’. Η συγκεκριμένη πρακτική ωστόσο αντιβαίνει ευθέως στην αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης κάθε αίτησης διεθνούς προστασίας και της απαγόρευσης διακριτικής μεταχείρισης”.

Οι οργανώσεις καλούν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να σεβαστούν τη νομιμότητα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακληθούν οι ως άνω αποφάσεις, να αποκατασταθεί η βλάβη που υπέστησαν οι αιτούντες διεθνή προστασία και να απόσχουν από ανάλογες πρακτικές στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL