Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Όλο και χειρότερα στο Προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλο και χειρότερα στο Προσφυγικό

Του Γιώργου Κυρίτση

Ας υποθέσουμε ότι η διορία των δεκαπέντε ημερών που έδωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης όπου έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες δεν είναι μια απλή προβοκάτσια και ότι ο υπουργός δεν είχε προσέξει πως η προθεσμία εκπνέει πάνω στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ότι δεν σχεδιάζει ένα σκηνικό έντασης που θα του επιτρέψει μια επίδειξη του δόγματος “Νόμος και τάξη”, αυτό δηλαδή που δεν του έκατσε στην πορεία της 17 Νοέμβρη. Ας υποθέσουμε πως δίνει απλώς μια διορία έχοντας στο μυαλό του τις καταλήψεις και μόνο. Τότε, αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι η διάκριση που κάνει ο υπουργός ως προς τους υπό κατάληψη χώρους. Για μεν τους ιδιωτικούς χώρους προτείνει στους διαμένοντες στις καταλήψεις, αν το επιθυμούν, να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των χώρων ώστε να παραμείνουν πληρώνοντας ενοίκιο. Σε ό,τι αφορά τους χώρους ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης καλεί τους διαμένοντες να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας. Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες φορές που ο Μ. Χρυσοχοΐδης εκκένωσε καταλήψεις μετέφερε μωρομάνες σε χωράφια με αντίσκηνα. Δηλαδή το κράτος που αδυνατεί να βρει επαρκείς και στοιχειωδώς αξιοπρεπείς χώρους για τους πρόσφυγες που μεταφέρει από τα νησιά και συναντά τη σφοδρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών όπου το επιχειρεί, την ίδια στιγμή αρνείται ακόμα και θεωρητικά να "νοικιάσει" χώρους ιδιοκτησίας του, που δεν χρησιμοποιεί, σε μια περιοχή η οποία, σε αντίθεση με πολλές άλλες, καλοδέχεται τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να πυροβολάει επιδεικτικά τα γόνατά της εξαγγέλλοντας πράγματα τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και, αν μπορούσαν, θα ήταν καταστροφικά. Δεν θα κατορθώσει όμως έτσι να κορέσει τη μανία όσων διαπαιδαγώγησε επί χρόνια στο μίσος, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ίσα - ίσα θα μεταδώσει την αντιπροσφυγική υστερία ακόμα περισσότερο, καθώς θα αποδειχθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει ένα θέμα στο οποίο η ίδια έχει υπερεπενδύσει και υποαποδώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL