Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Και παράνομο, και αναποτελεσματικό το σχέδιο της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και παράνομο, και αναποτελεσματικό το σχέδιο της κυβέρνησης

Για «σοβαρά ερωτήματα" της Ύπατης Αρμοστείας "ως προς τα κριτήρια, τις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας" των κέντρων κράτησης πια των νησιών, σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο, έκανε λόγο χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Στέλλα Νάνου στον ρ/σ Στο Κόκκινο, υπογραμμίζοντας ότι η κράτηση θα αφορά στην πολύ μεγάλη τους πλειονότητα (85%) ανθρώπους με ανάγκη διεθνούς προστασίας, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί και από αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου.

«Με απλά λόγια, αυτοί οι άνθρωποι δεν επέλεξαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους» σημείωσε η Στ. Νάνου, τονίζοντας ότι «εμείς παρουσιάζουμε στοιχεία από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές, όχι απόψεις δικές μας (...) μόνο λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία μπορείς να λάβεις αποτελεσματικά μέτρα που ταυτόχρονα δεν θα παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας ασφάλεια και προστασία».

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει μήνυμα αποτροπής, «αυτό δυστυχώς δεν θα έχει αποτέλεσμα» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προοπτική της κράτησης μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις προσφυγικές ροές. Τον απελπισμένο που φεύγει για να σώσει τη ζωή και την οικογένειά του δεν θα τον αποθαρρύνει ένα κέντρο κράτησης (...) δεν είναι η πρώτη φορά που η κράτηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να αποτραπούν νέες ροές. Ουδέποτε έχει λειτουργήσει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. (...) Αντίθετα, έχουμε στοιχεία για την απελπισία που προκαλούν η κράτηση και ο εγκλεισμός» συμπλήρωσε.

ΕΣΠ: "Σε αντίθεση με ελληνικό και διεθνές δίκαιο"

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) καλεί τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν τη νομιμότητα και να αποσύρουν τα μέτρα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία έρχονται σε συνέχεια ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θέτει «σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

Όπως εξηγεί, η πλειονότητα των νεοεισερχόμενων στα νησιά είναι οικογένειες, γυναίκες (22%) και παιδιά (36%), με το μεγαλύτερο ποσοστό των αφιχθέντων (άνω του 85%) να συνεχίζουν να προέρχονται από χώρεςπου χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες συρράξεις, βία ή/και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η "υλοποίηση αυτών των μέτρων θα έχει ως συνέπεια τη διοικητική κράτηση αριθμού ανθρώπων που θα στερηθούν την ελευθερία τους χωρίς να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα διπλάσιου από τον αριθμό των ποινικά κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές" επισημαίνει και συμπληρώνει ότι "το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και παραβιάζει θεμελιώδεις εγγυήσεις που η ελληνική έννομη τάξη αναγνωρίζει σε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής του. Επιπλέον, το σχέδιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις συνθήκες επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης που σήμερα επικρατούν στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις εντείνει".

"Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή του επαχθέστατου μέτρου της κράτησης ως εργαλείου πολιτικής αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, πλέον της ασυμβατότητάς της με θεμελιώδεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική και αλυσιτελής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, όπως τονίζει ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό, «δεν υπάρχει κανένα εμπειρικό στοιχείο ότι η κράτηση αποτρέπει την παράτυπη μετανάστευση ή αποθαρρύνει ανθρώπους από το να αναζητήσουν άσυλο. Παρά την αυξανόμενη αυστηρότητα των πολιτικών κράτησης που εισήχθησαν τα τελευταία είκοσι χρόνια σε χώρες ανά τον κόσμο, ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων δεν μειώθηκε'".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL