Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο ενόψει χειμώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο ενόψει χειμώνα

Μετά τη μαρτυρία της εθελόντριας παιδιάτρου Α. Μαΐλη για τις συνθήκες και την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα παιδιά εντός και εκτός ΚΥΤ Λέρου, χθες η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το PRO ASYL εξέδωσαν ενημερωτικό δελτίο για την κατάσταση που αντίκρισε μέλος της RSA που επισκέφθηκε το νησί μεταξύ 20 και 24 Οκτωβρίου.

"Εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις εκτός του hotspot της Λέρου, σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, καθώς ζουν σε σκηνές δίπλα στην θάλασσα, σε αυτοσχέδια παραπήγματα αλλά και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια του παλιού Ψυχιατρείου, χωρίς ρεύμα, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Παράλληλα, η ιατρική φροντίδα τόσο για εκείνους που ζουν μέσα στο hotspot όσο και για εκείνους που ζουν έξω από αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ λόγο των σημαντικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτίμησης ευαλωτότητας και να επιταχυνθούν οι μεταφορές στην ενδοχώρα", επισημαίνουν.

Οι αυξημένες αφίξεις, οι συνεχείς μεταφορές από άλλα νησιά αλλά και οι μειωμένοι ρυθμοί μεταφοράς στην ενδοχώρα κάνουν ιδιαίτερα δυσχερή την κατάσταση στη Λέρο, καθώς ο υπερπληθυσμός δημιουργεί τεράστια προβλήματα και το αδιέξοδο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους γιγαντώνεται, υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι "επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά την έλευση του χειμώνα και εκτιμάται ότι οι συνθήκες για όσους κοιμούνται σε σκηνές δίπλα στη θάλασσα και στα ακατάλληλα κτήρια θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες".

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και το PRO ASYL επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους "να σταματήσει η εφαρμογή της τοξικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας". Καλούν επίσης τις ελληνικές αρχές να επισπεύσουν τις οργανωμένες μεταφορές προσφύγων από τη Λέρο στην ενδοχώρα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης συνθηκών υποδοχής, την παροχή στους αιτούντες διεθνούς προστασίας ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών όπως ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς επίσης και τη διασφάλιση της πρόσβασης στην απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, κάτι που θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις δομές υγείας στο νησί. Τέλος, καλούν τα άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη και να σταματήσουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα καθώς ενέχεται σοβαρός κίνδυνος να εκτεθούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL