Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα σβήσουν το σκοτάδι / Υποδοχή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα σβήσουν το σκοτάδι / Υποδοχή προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Χριστακόπουλος

Με τον φόβο για ενδεχόμενο προπηλακισμό και με μία ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη άφιξή τους αποβιβάστηκαν οι 85 πρόσφυγες που ταξίδεψαν από τη Σάμο με το πλοίο «Νήσος Χίος» και έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου.

Το αρχικό μούδιασμά τους ωστόσο διαδέχθηκαν η χαρά και η ανακούφιση, μια και οι περίπου 400 συγκεντρωμένοι στην προβλήτα της 7ης πύλης του λιμανιού δεν ήταν εφοδιασμένοι με πέτρες και παντόφλες όπως χαρακτηριστικά εκμυστηρεύτηκαν στους ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που τους περίμεναν, αλλά ήταν μια επιτροπή υποδοχής βγαλμένη από το καλοκαίρι του 2015.

Πολίτες και δομές αλληλεγγύης από ολόκληρη την Αττική, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, (ξανα)καλωσόρισαν τους πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και χώρες της Αφρικής.

Η επιτροπή υποδοχής που πρόσφερε λουλούδια, χυμούς, μπισκότα και μπαλόνια για τα παιδιά στοχεύει στο να υποδεχθεί τους πρόσφυγες με τον τρόπο εκείνο που ταιριάζει στους ΄Ελληνες είπε εμφατικά ο συντονιστής της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Σωτήρης Αλεξόπουλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι το σύνολο της κοινωνίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τις πράξεις κάποιων «Βιτζιλάντε» και «Φαρ Ουέστ» στη βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ εξέφρασε την ευχή ότι τώρα που η κυβέρνηση κατανόησε το αδιέξοδο των προσδοκιών επίλυσης του προβλήματος που καλλιέργησε προεκλογικά, με μια λογική που ταίριαζε περισσότερο σε μαθητευόμενους μάγους, θα αλλάξει στάση. Σήμερα, σημείωσε, βλέπουν τα λάθη που έκαναν με τις ξενοφοβικές τους δηλώσεις και πλέον είναι καιρός να ενώσουν τη φωνή τους με τα κινήματα και κύριο σύνθημα το «Αγκαλιάστε τους πρόσφυγες».

Πέραν των μελών της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας, παρούσα με ισχυρή εκπροσώπηση ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκιο της Αλληλεγγύης για Όλους και του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου όπως και η δημοτική παράταξη Πειραιά «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα.

Παράλληλα, παρούσα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, τους βουλευτές Τρύφωνα Αλεξιάδη, Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας κατά την πρώτη μαζική άφιξη προσφύγων το 2015. Ερωτηθείς γι’ αυτή την εναλλαγή στους ρόλους, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «οι ρόλοι δεν αλλάζουν. Και τότε και τώρα υποδεχθήκαμε πρόσφυγες και μετανάστες με όλη την έμπνευση ενός πανάρχαιου πολιτισμού», ενώ αναφερόμενος στα περιστατικά που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα περάσουν οι μισαλλόδοξες φωνές της βίας, χαρακτηρίζοντας το καλωσόρισμα της Κυριακής ως το πρωτογενές μήνυμα της αυθεντικής έκφρασης του ελληνικού πολιτισμού.

Οι 85 πρόσφυγες, μετά την υποδοχή, επιβιβάστηκαν σε τουριστικά λεωφορεία με την καθοδήγηση των στελεχών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια ώρα τα μέλη της Παμπειραϊκής εκφωνούσαν μηνύματα καλωσορίσματος από μια φορητή μικροφωνική που διέθεταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο τα στελέχη του ΔΟΜ δεν επιβεβαίωσαν για την προστασία τη διαδικασίας μετεγκατάστασης όπως διευκρίνισαν, 30 πρόσφυγες θα έχουν ως τελικό προορισμό την Κοζάνη, ενώ οι υπόλοιποι θα φιλοξενηθούν σε άλλα σημεία στην επικράτεια.

Τέλος, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία ανανέωσε το ραντεβού της για το πρωί της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, στις 7.20 το πρωί, προκειμένου να υποδεχθεί ακόμα 420 πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση από τη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL