Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Κινήσεις αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινήσεις αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα

Θεσσαλονίκη: Την αλληλεγγύη τους στο 12χρονο προσφυγόπουλο που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από δύο φασιστοειδή έδειξαν χθες οι πολίτες κάθε ηλικίας που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «ο φασισμός και ο ρατσισμός» δεν θα περάσει στην κοινωνία. Και αυτή δεν ήταν η μόνη εκδήλωση αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες. Οι μαθητές του μουσικού σχολείου Σερρών, σε αντίθεση με μερίδα μαθητών ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, που ζητάνε να πεταχτούν «Έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες - Αλληλεγγύη στους Ελληνες», με ανακοίνωσή τους ανοίγουν την αγκαλιά τους στα προσφυγόπουλα και τα καλωσορίζουν στο σχολείο τους.

Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της μαθητιώσα νεολαίας απέναντι στον σκοταδισμό, τη μισαλλοδοξία, το μίσος και τον ρατσισμό που εξέπεμψε προχθές η μερίδα μαθητών στα Γιαννιτσά που από τις εθνικιστικές καταλήψεις των σχολείων προχώρησε στις ρατσιστικές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του μουσικού σχολείου Σερρών έκλεισαν τα αυτιά τους στις ρατσιστικές και ξενόφοβες φωνές που έχουν ξεσπάσει και στην περιοχή τους και δηλώνουν ότι καλωσορίζουν «τα παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας που θα φοιτήσουν φέτος στο σχολείο μας». «Μάλιστα, ύστερα από συζήτηση που είχαμε με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές μας, αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα παιδιά αυτά, οι νέοι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας, να αισθανθούν το σχολείο μας σαν δικό τους σχολείο, να νιώσουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι εμείς είμαστε χαρούμενοι που θα τους έχουμε δίπλα μας», αναφέρουν και στέλνουν «το μήνυμα ότι η ανθρωπιά, η φιλοξενία και η μουσική μπορούν να ενώσουν βαθιά ανθρώπους διαφορετικών λαών, χρωμάτων, θρησκειών και πολιτισμών».

Τραγική η κατάσταση στο καμπ Διαβατών

Αυτά όταν σήμερα και αύριο στα Διαβατά θα έχουμε μια διαδήλωση «αγανακτισμένων» κατοίκων που ζητούν να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή τους και αύριο το ρατσιστικό «μπάρμπεκιου κατά των λαθρομεταναστών» των φασιστοειδών. Στο μεταξύ χθες στο καμπ των Διαβατών έγινε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία προσήχθησαν δεκάδες άτομα, μετά από συμπλοκές που έγιναν μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα. Στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» η κατάσταση παραμένει τραγική εξαιτίας του συνωστισμού που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες τόσο εξαιτίας νέων αφίξεων όσο και διότι η ΕΛ.ΑΣ. κατευθύνει προς τη δομή όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να ταυτοποιηθούν.

Η περιοχή θυμίζει μια μικρή Ειδομένη, αφού το καμπ είναι γεμάτο με σκηνές, ενώ δεκάδες άτομα κοιμούνται με υπνόσακους στο χώμα, μέσα και έξω από αυτό. Άλλοι για να προστατευθούν κοιμούνται κάτω από τους οικίσκους που έχουν στηθεί και φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων. Εκτός του ότι δεν έχουν στέγη εκατοντάδες άτομα που διαβιούν στη δομή, δεν δικαιούνται και φαγητό, διότι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη από τις αρχές. Αν και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την αποσυμφόρηση της δομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL