Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Η οργάνωση RSA για το νεοσύσταστο κέντρο στην Κόρινθο: / Η οργάνωση RSA για το νεοσύστατο κέντρο στην Κόρινθο: Καταυλισμός... προβλημάτων για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οργάνωση RSA για το νεοσύσταστο κέντρο στην Κόρινθο: / Η οργάνωση RSA για το νεοσύστατο κέντρο στην Κόρινθο: Καταυλισμός... προβλημάτων για τους πρόσφυγες

Μια "μετέωρη" κατάσταση με πρόσφυγες να περιμένουν τη μεταφορά τους ανά πάσα στιγμή σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας της χώρας, πιθανόν μακριά από μέλη της ευρύτερης οικογένειάς τους και στο μεταξύ να πρέπει να υπομείνουν συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μακριά από γιατρούς και σχολεία, περιγράφει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) για τον καταυλισμό της Κορίνθου.

Στα μέσα Οκτωβρίου, όταν και διεξήχθη η έρευνα της RSA, ο πληθυσμός του κέντρου ανερχόταν σε περισσότερα από 600 άτομα, όπως σημειώνουν. Οι κάτοικοι του κέντρου, που απαρτίζεται από μεγάλες σκηνές με χωρίσματα, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: "εκείνους που απομακρύνθηκαν χωρίς τη θέλησή τους από το κέντρο της Αθήνας όπου ζούσαν σε καταλήψεις προσφύγων και σε ευάλωτους που έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Υπάρχει επίσης ένας ασαφής αριθμός ανεπίσημα διαμενόντων που μπήκαν στο κέντρο αυτοβούλως. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν μόνο σημείωμα της αστυνομίας και έχουν πρόσφατα φθάσει από τα χερσαία σύνορα χωρίς να έχουν καταφέρει ακόμη να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Ανάλογα με τη νομική κατάστασή τους, ορισμένοι διαθέτουν κάρτες για μετρητά χρήματα (cash cards), ενώ άλλοι όχι. Κάθε εβδομάδα φτάνουν από τα νησιά καινούργιοι ενώ κάποιοι μεταφέρονται σε άλλο κέντρο στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς καμία δυνατότητα να επιλέξουν πού θα πάνε και χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι οικογένειες να μην μετακινηθούν μακρύτερα από άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς τους".

Η οργάνωση μίλησε με δέκα οικογένειες προσφύγων και, μεταξύ άλλων, με έγκυες γυναίκες και άτομα με νοσήματα ψυχικής υγείας ή χρόνιες παθήσεις αλλά και γονείς με μικρά παιδιά ή/και βρέφη που ζουν στο νεοσύστατο κέντρο κοντά στην Κόρινθο. Στις μαρτυρίες τους περιγράφουν πολύ φτωχές και επισφαλείς συνθήκες υποδοχής, δυσκολία να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ μετά την εγκύκλιο της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σχολείο ενώ, όπως τονίζεται, τα παιδιά που μεταφέρθηκαν από τις εκκενώσεις καταλήψεων διέκοψαν το σχολείο στο οποίο πήγαιναν όταν ζούσαν στην κατάληψη και δεν έχουν επιστρέψει σε τάξη. Παράλληλα, οι μαρτυρίες που κατέγραψε η οργάνωση κάνουν λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας.

Τρεις εβδομάδες χωρίς γιατρό

«Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που μας μετέφεραν στην Κόρινθο. Από τη στιγμή που φτάσαμε, δεν ήμουν σε θέση να δω έναν γιατρό. Τότε ξαφνικά ένιωσα δυνατό πόνο ενώ δεν ήταν η ώρα μου. Ο άντρας μου αναζήτησε βοήθεια. Το ασθενοφόρο ήρθε έπειτα από μία ώρα και με μετέφερε στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά το μωρό μου δεν ήταν καλά, και μας μετέφεραν στην Αθήνα. Μετά τη γέννα, το μωρό μου μπήκε σε θερμοκοιτίδα γιατί ήταν άρρωστο. Δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα... γιατί μου είχαν κάνει καισαρική... γιατί το μωρό μας γεννήθηκε πρόωρα... τι πρόβλημα υγείας έχει. Δεν καταλάβαμε καν το όνομα του νοσοκομείου. Ο άντρας μου δεν μπορούσε να μας επισκεφτεί. Δεν έχουμε χρήματα. Με άφησαν να φύγω από τη μαιευτική κλινική την Κυριακή. Βρισκόμουν σε μια πόλη που δεν ήξερα και μακριά από το κέντρο προσφύγων που μέναμε. Το μωρό μου έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο. Πήρα μια συνταγή και έπρεπε να πληρώσω για τα φάρμακα ... Δεν έχω καταχωρίσει ακόμη τη γέννηση του μωρού μου. Τι πρέπει να κάνω; Πώς θα επισκεφθώ τώρα το μωρό μου; Πώς θα του δώσω γάλα;», λέει η Azra από τη Συρία, η οποία ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης στο δεύτερο παιδί τους όταν η οικογένεια μεταφέρθηκε από τη Λέρο στο κέντρο της Κορίνθου.

«Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο στη Μόρια, μας έφεραν σε ένα μέρος μακριά από τα πάντα. Υπάρχουν μόνο σκηνές όπου στοιβάζουν ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά από διάφορες αιτίες. Δεν μπορώ να κοιμηθώ από την ένταση. Το ρεύμα κόβεται και επανέρχεται μέσα σε λίγα λεπτά, όλη την ημέρα, κάθε μέρα», λέει η Arezu. Είναι από το Αφγανιστάν και ζει στο κέντρο μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία μικρά τους παιδιά, μετά τη μεταφορά τους από τη Λέσβο στην ενδοχώρα.

Χίος : Νεκρό προσφυγόπουλο σε τροχαίο

Ένα κοριτσάκι ενός έτους έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό τροχαίο στη Χίο. Πρόκειται για προσφυγόπουλο από το Ιράκ, πουοποίο χτυπήθηκε από όχημα ΜΚΟ, ο οδηγός του οποίου δεν το είδε την ώρα που ξεκινούσε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, η "οικογένεια του παιδιού επέβαινε σε όχημα mini bus της οργάνωσης και επέστρεφε την ώρα του συμβάντος από επίσκεψή της στο νοσοκομείο της Χίου. Κατά την αποβίβασή τους, το παιδί διέφυγε τον έλεγχο της μητέρας του, με αποτέλεσμα να περάσει μπροστά από το όχημα την ώρα που αυτό ξεκινούσε. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον οδηγό του οχήματος και εργαζόμενο της ΑΡΣΙΣ, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του".

Η οργάνωση στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για το τραγικό περιστατικό και σημειώνει ότι η ομάδα της ΑΡΣΙΣ στο νησί της Χίου και στην υπόλοιπη χώρα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια, την οποία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. Όπως προσθέτει, ο οδηγός - εργαζόμενος της ΑΡΣΙΣ βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία.

Διαμαρτυρία κατοίκων του Χαλκειός

Στο μεταξύ χθες το πρωί, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό με το χωριό τους Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στη Χίο. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να μην καταφέρουν να φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL