Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΚΕΕΡΦΑ: Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, Πέμτπτη 31 Οκτώβρη, 6μμ, Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΕΡΦΑ: Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, Πέμτπτη 31 Οκτώβρη, 6μμ, Σύνταγμα

Σε αντιρατσιστικός συλλαλητήριο, στις 6μμ, στο Σύνταγμα καλούν οι ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», Δίκτυο Αφρικανών στην Ελλάδα, Μουσουλμανική ΄Ενωση Ελλάδος, ζητώντας να αποσυρθεί το ρατσιστικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη για το άσυλο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το άσυλο εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση, την Πέμπτη 31 Οκτώβρη,χωρίς καμία διαβούλευση. Είναι ένα βήμα κλιμάκωσης της ρατσιστικής πολιτικής κατά των προσφύγων, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το βάθεμα της κρίσης σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά για να γλιτώσουν από τις βόμβες και την πείνα.

Οι αιτούντες άσυλο μετατρέπονται σε αιχμάλωτους της ρατσιστικής ΕΕ-φρούριο. Αυτή η πολιτική στρώνει το δρόμο για τις ρατσιστικές εκστρατείες των Δημάρχων της ΝΔ και των φασιστών, που φοράνε τη μάσκα των ¨αγανακτισμένων κατοίκων”, από τα νησιά μέχρι στα Βρασνά και χύνουν δηλητήριο και μίσος κατά των προσφύγων, κραυγάζοντας “δεν χωράνε στις γειτονιές μας”.

Ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη είναι η καταδίωξη των προσφύγων, ο περιορισμός των δικαιωμάτων τους και η κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Βάζει φραγμούς και γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε με διαδικασίες φαστ τρακ να οδηγείται μαζικά κόσμος σε απόρριψη, κράτηση και απέλαση.

Καταργεί τον ανασταλτικό χαρακτήρα των προσφυγών και γενιικεύει την διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο. Οι επιτροπές προσφυγών θα απαρτίζονται πλέον αποκλειστικά από τρεις δικαστικούς λειτουργούς, αφού απομακρύνεται ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μονομελείς.

Οι αποφάσεις απελάσεων θα εκδίδονται μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις “για να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος σε διοικητικές διαδικασίες”. Το μετατραυματικό στρες απαλείφεται ως λόγος ευαλωτότητας ενώ απαιτείται ρητά ειδική αιτιολογία στις ιατρικές βεβαιώσεις.

Μειώνεται η τριετής άδειας διαμονής στους δικαιούχους επικουρικής προστασίας στον ένα χρόνο.
Καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία αμέσως με τη λήψη του δελτίου αιτούντος και πάει στους 6 μήνες.

Διατηρεί την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε καθεστώς εξαίρεσης, επιτρέποντας να γίνεται μέσα στα ίδια τα στρατόπεδα σε ανύπαρκτες υποδομές.

Η απαίτηση να είναι “συνεργάσιμοι” οι πρόσφυγες σε κάθε στάδιο ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα εξέτασης της αίτησης για άσυλο, αλλά ακόμη και τη θέση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, επιβάλλεται με όρους αιχμαλωσίας: κάθε αντίρρηση για μετακίνηση σε άλλο στρατόπεδο ή στρίμωγμα σε ένα κοντέινερ με άλλες οικογένειες οδηγεί στην κράτηση και απέλαση!

Η ισλαμοφοβική εκστρατεία στοχοποιεί ολόκληρους πληθυσμούς με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να καταρτίζουν καταλόγους “ασφαλών χωρών” για να στείλουν πίσω τους κατατρεγμένους. Ανάλογα με τις διπλωματικές προτιμήσεις και σκοπιμότητες οι χώρες θα βαφτίζονται σε ασφαλής η μη.
Αυτός ο νόμος οδηγεί στο πέταγμα έξω από τις δομές όλους, όσους έχουν άσυλο, χωρίς καμία πρόβλεψη για την στέγαση τους.

Η μεταφορά από τα νησιά χιλιάδων προσφύγων θα συνεχιστεί, στοχεύοντας στο μάντρωμα των προσφύγων σε πανάθλιες δομές, όπως στην Νέα Καβάλα και την Κόρινθο, σε σκηνές χειμωνιάτικα, με έγκυες γυναίκες και βρέφη εκτεθειμένα στην παγωνιά και στις βροχές.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης να πετάξει έξω από τα στρατόπεδα, όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου σε δύο μήνες από την ψήφιση του, οι γειτονιές θα γεμίσουν άστεγους και οικογένειες με παιδιά.
Αυτή η εκστρατεία είναι η άλλη όψη των επιθέσεων της κυβέρνησης, που από την μια φέρνει τον αντεργατικό “αναπτυξιακό νόμο”, γεμάτο με δώρα στους επιχειρηματίες και από την άλλη σπαταλά εκατομμύρια για νέες φρεγάτες ώστε να μπει η Ελλάδα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πετρελαίων και των υδρογονανθράκων στη Μ.Ανατολή και την Μεσόγειο.

Διεκδικούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος που καταστρατηγεί βάναυσα το δικαίωμα στο άσυλο».

Αγωνιζόμαστε για ανοικτά σύνορα, ανοικτές πόλεις, με δημόσιες δομές φιλοξενίας στις γειτονιές και όχι σε στρατόπεδα-γκέτο.

Πρόσβαση όλων των στην δημόσια παιδεία και υγεία, με μαζικές προσλήψεις.
Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να σταματήσουν οι καταδιώξεις της FRONTEX και του Λιμενικού.

Χωράμε όλοι, αυτοί που δεν χωράνε είναι οι πολεμοκάπηλοι, οι ρατσιστές και οι φασίστες.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, τις κινήσεις υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων να δώσουμε ενωτικό μαζικό παρόν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη.

Να απαιτήσουμε να μην περάσει αυτό το ρατσιστικό έκτρωμα και να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα σε άσυλο και στέγη για όλους τους κατατρεγμένους των πολέμων, των δικτατοριών, των κλιματικών καταστροφών και της πείνας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL