Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Νομοσχέδιο σχεδιασμένο για να μην δίνει άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο σχεδιασμένο για να μην δίνει άσυλο

Για νομοσχέδιο με βασικό σκοπό να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, πετώντας πολλούς εκτός συστήματος και φτιάχνοντας στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά και προστασία ή πρόσβαση σε βασικά αγαθά, έκαναν λόγο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε χθεσινή κοινή τους συνέντευξη Τύπου για το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας.

"Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή, την καθημερινότητα και την υγεία των ανθρώπων, σωματική ή ψυχική. Πρόκειται για σχέδιο νόμου που φτιάχνει νέες διαδικασίες υποδοχής χωρίς να προβλέψει καθόλου τη βελτίωση της ζωής των περίπου 35.000 που βρίσκονται στα νησιά και των υπολοίπων της ενδοχώρας", είπε ο Απόστολος Βεΐζης, ο διευθυντής προγραμμάτων των 'Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώνοντας ότι το 32% των αιτούντων άσυλο είναι παιδιά, 6 στους 10 είναι κάτω των 10 ετών και 18% είναι ασυνόδευτα ανήλικα. Μίλησε για αποκλεισμό από το άσυλο ανθρώπων με προβλήματα υγείας και για δύο παράλληλα συστήματα υγείας, ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ.

Τόνισε ότι από τον Ιούλιο δεν λαμβάνουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα οι νέοι αιτούντες άσυλο να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Στη Λέσβο έχουμε 115 παιδιά με καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο, ζαχαρώδη διαβήτη και δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Το νομοσχέδιο θεωρεί ότι μόνο οι άνθρωποι που θα περάσουν από την ταχεία διαδικασία θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία μόνο για επείγοντες λόγους, οι υπόλοιποι όχι. Σχετικά με τη διάταξη που θέλει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας δύο μήνες μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου σημείωσε ότι θα εντείνει το πρόβλημα της αστεγίας, ειδικά στους ευάλωτους.

Συνεντεύξεις από αστυνομία και στρατό!

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που παρατηρείται "σημαντική αύξηση της τοξικότητας στον δημόσιο διάλογο" με τους αιτούντες άσυλο να αποκαλούνται "εισβολείς" και να απογυμνώνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. "Το κλίμα αυτό έχει προετοιμάσει το έδαφος για το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα το νομοσχέδιο αυτό ενδυναμώνει το κλίμα της τοξικότητας".

Μίλησε για προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης και τόνισε τα προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου: την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες από τα κριτήρια της ευαλωτότητας, την πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων μόνο από δημόσια νοσοκομεία δεδομένου των συνθηκών ειδικά στα νησιά, τις επιταχυνόμενες διαδικασίες στα σύνορα και τις λίστες "ασφαλών χωρών", οι οποίες υποσκάπτουν την εξατομικευμένη εξέταση του ασύλου.

"Η μείωση του χρονικού περιθωρίου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και η αύξηση των διαδικασιών περί παραδεκτότητας εμποδίζουν στην ουσία την εξέταση των αιτημάτων ασύλου".

Συμπλήρωσε επίσης ότι, με τον περιορισμό πληροφόρησης των αιτούντων και τα διαρκή εμπόδια στην πρόσβαση στην προσφυγή, στην πραγματικότητα βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση στο άσυλο κατά παράβαση των διεθνών προτύπων. Αναφέρθηκε στην τιμωρητική στέρηση της πρόσβασης στο δικαίωμα του ασύλου, στον κίνδυνο επαναπροώθησης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και στις αλλαγές των κανόνων της κράτησης, που αυξάνουν τον χρόνο κράτησης.

Επισήμανε ότι προστέθηκε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο ότι μέλη της αστυνομίας και του στρατού θα μπορούν να διεξάγουν συνέντευξη επί της παραδεκτότητας του αιτήματος ασύλου (!) και υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά στο περιθώριο.

Χωρίς χαρτιά μεγάλος αριθμός αιτούντων

Με το νομοσχέδιο "επιδιώκεται είναι ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο να χάσει τη δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του" μέσω σειράς διατάξεων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Βασίλης Παπαστεργίου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο να βρεθεί χωρίς χαρτιά σε μια γκρίζα ζώνη δικαιωμάτων, χωρίς καμία πραγματική δυνατότητα επιστροφής ή εξέτασης ασύλου στην ουσία, τόνισε.

Αναφερόμενος στην αναίρεση δυνατότητας αυτόματης αναστολής της επιστροφής με την προσφυγή σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει περίπτωση να δικαιωθεί η προσφυγή του αιτούντα -δηλαδή να πάρει άσυλο- και ο πρόσφυγας να έχει ήδη επιστραφεί! Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε κυβερνητικό σχέδιο που θέλει να πείσει ότι πρόκειται μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι δεν είναι τυχαία τα υψηλά ποσοστά απόδοσης ασύλου στους Αφγανούς.

Επίκεινται νέες καταδίκες της χώρας

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) διέψευσε με στοιχεία τα περί "μεταναστευτικού", το ότι οι αιτούντες άσυλο δεν συμορφώνονται με τις διαδικασίες ασύλου αλλά και τη "φιλολογία" ότι οι Αφγανοί δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Για την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες από τα κριτήρια ευαλωτότητας σημείωσε ότι συνδέεται με τη συστηματική πίεση από την Κομισιόν οι ευάλωτοι να μειωθούν και να μην εξαιρούνται της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, κάνει τρία πράγματα: ενσωματώνει το κατώτατο όριο των ευρωπαϊκών οδηγιών, σε πολλά σημεία βρίσκεται ευθέως κάτω από τα ελάχιστα πρότυπα των οδηγιών και το σύνολο των διατάξεων εν τέλει είναι αντίθετο με τις οδηγίες. Επεσήμανε δε ότι η χώρα εκτίθεται άλλη μια φορά σε νέες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ, αντί να απαντηθούν πραγματικά προβλήματα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού πετιέται εκτός συστήματος.

Ανάγκη για πολιτικές με πραγματικά στοιχεία

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Ζαν Ντιντέ Τοτό εξέφρασε την ανησυχία των προσφυγικών κοινοτήτων για τις νέες διαδικασίες ασύλου και την ποιότητα των αποφάσεων, για τον κίνδυνο αύξησης της μαύρης εργασίας και την απουσία μέτρων ένταξης, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική. Μιλώντας για τα κέντρα κράτησης θύμισε την εμπειρία του 2012 με τον “Ξένιο Δία” και την παρατεταμένη κράτηση μεταναστών ή και προσφύγων χωρίς χαρτιά, η οποία προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα στην πλειονότητα των κρατουμένων.

Η Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της HumanRights360, επισήμανε, μιλώντας για την πρόσβαση στην Παιδεία, στην εργασία και για τις επιστροφές, ότι πέραν του κράτους δικαίου υπάρχει θέμα πραγματικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, επικαλούμενη στοιχεία της Εurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι από όσες επιστροφές διατάχθηκαν του 2017 από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έγινε το 36% και η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τα όσα ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη.

Αναρωτήθηκε επίσης σε τι βοηθούν τη χώρα στο πάγιο αίτημά της για διαμοιρασμό των ευθυνών στην Ε.Ε. οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι έχουμε μεταναστευτικό ζήτημα και όχι προσφυγικό.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης: το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΔΙΟΤΙΜΑ και η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία καλεί σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL