Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία: Οι πρόσφυγες τιμωρούνται, κρατούνται και δεν προστατεύονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία / Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία: Οι πρόσφυγες τιμωρούνται, κρατούνται και δεν προστατεύονται

Τη βαθιά τους ανησυχία για το νομοσχέδιο που δεν προστατεύει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών εξέφρασαν χθες με ανακοινώσεις τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Διεθνής Αμνηστία (Δ.Α.), σχολιάζοντας παράλληλα πως πρόκειται για βεβιασμένη κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς διάλογο με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

«Οι προτάσεις στο νέο σχέδιο νόμου για το άσυλο αναδεικνύουν μια βιαστική και ανησυχητική απόπειρα να αντιμετωπιστούν προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα στην Ελλάδα, εις βάρος της προστασίας των ατόμων» δήλωσε ο Μάσιμο Μοράτι, διευθυντής Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας, συμπληρώνοντας ότι «οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δημιουργούν σημαντικό βάρος για τους αιτούντες/ούσες άσυλο. Επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου θυσιάζοντας το δικαίωμα των αιτούντων/ουσών να εξεταστούν κατάλληλα τα αιτήματά τους και ορθώνουν εμπόδια στη ζωή των αιτούντων/ουσών άσυλο στην Ελλάδα, σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που είναι δεσμευτικά για τη χώρα».

Η Δ.Α. τονίζει μεταξύ άλλων ότι με τις αλλαγές στους κανόνες για την κράτηση οι αιτούντες/ούσες άσυλο κινδυνεύουν να βρεθούν σε κράτηση στην Ελλάδα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και με πιο περιορισμένα ένδικα μέσα, σε ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών προτύπων. Επιπλέον, σημειώνει με ανησυχία την αλλαγή στις αρχές (περιλαμβάνεται και ο ελληνικός στρατός) που εμπλέκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, ενώ ανησυχητική είναι και η νέα σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη σειρά της εξέφρασε και αυτή τη βαθύτατη ανησυχία της "ότι οι προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις θα αποδυναμώσουν την προστασία των προσφύγων στη χώρα, ενώ κατατίθενται βεβιασμένα στη Βουλή". Όπως σημειώνει η Υ.Α. "συμφωνεί με την ανάγκη να ενδυναμωθεί το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα -έπειτα από μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες δημόσιας διαβούλευσης- θα μειώσει τις εγγυήσεις προστασίας για τους ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία και θα επιφέρει επιπρόσθετη πίεση στην ήδη υπερβολικά βεβαρημένη δυνατότητα ανταπόκρισης των διοικητικών και δικαστικών αρχών".

«Οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας» ανέφερε ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να υιοθετήσει έναν ισχυρό νόμο μέσα από μια ουσιαστική και εποικοδομητική διαβούλευση, ώστε να διασφαλίσει δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου στη χώρα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτόν τον σκοπό». Αντ’ αυτού όμως, το σχέδιο νόμου θέτει υπερβολικό βάρος στους αιτούντες άσυλο και επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα, τονίζει η Υ.Α. και εκφράζει αναλυτικότερα τις ανησυχίες της σχετικά με τον κίνδυνο επαναπροώθησης προσφύγων, για τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών, για την κράτηση και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται και για την προτεινόμενη διάταξη που προβλέπει ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές στέγασης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου. "Αυτό αποτελεί δραστική αλλαγή από την τρέχουσα πολιτική στέγασης για έξι μήνες έπειτα από τη χορήγηση διεθνούς προστασίας και τη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος αυτού για λόγους ευαλωτότητας ή φοίτησης των παιδιών στο σχολείο. Μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος ‘ESTIA’, το οποίο διαχειρίζεται η Υ.Α., κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει εν μέσω χειμώνα μέχρι και 7.000 δικαιούχους διεθνούς προστασίας και να αφήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων χωρίς καμία στήριξη και σε κίνδυνο να μείνουν άστεγοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL