Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Βρασνά Θεσσαλονίκης / Βρασνά Θεσσαλονίκης: Ακροδεξιό μπλόκο στη φιλοξενία προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρασνά Θεσσαλονίκης / Βρασνά Θεσσαλονίκης: Ακροδεξιό μπλόκο στη φιλοξενία προσφύγων

Θεσσαλονίκη: Ακραία στοιχεία υποκίνησαν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στην περιοχή των Βρασνών, στον Δήμο Βόλβης της Θεσσαλονίκης, όπου περίπου 150 κάτοικοι απέτρεψαν τη φιλοξενία περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά ξενοδοχεία της περιοχής. Την ανησυχία για τα όσα εξελίχθηκαν εκεί εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το κλίμα μύριζε «μπαρούτι» εδώ και μέρες, καθώς κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι θα μεταφερθούν στα Βρασνά και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου. Με το που δημοσιοποιήθηκε ότι ένας αριθμός προσφύγων που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής τους, αμέσως ανέλαβαν δράση ακροδεξιές ομάδες, που άρχισαν με μεγάφωνα πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητα να καλούν τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό.

Στο ξενοφοβικό τους κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 150 άτομα, που έστησαν δύο μπλόκα σε κομβικά σημεία του χωριού, ενώ στράφηκαν και κατά των ξενοδόχων που δέχτηκαν να στεγαστούν στις επιχειρήσεις τους για την περίοδο του χειμώνα πρόσφυγες και μετανάστες.

Διανυκτέρευσαν στα λεωφορεία

Όταν αργά το βράδυ έφτασαν τα τέσσερα λεωφορεία με τους ταλαιπωρημένους από το ταξίδι πρόσφυγες, συνοδευόμενα από αστυνομική δύναμη, ξεκίνησε έναν πραγματικό κυνηγητό, που διήρκεσε πολλές ώρες. Όταν δε τα λεωφορεία κατάφεραν να παρακάμψουν τα μπλόκα των κατοίκων μέσα από χωματόδρομους και να φθάσουν στα ξενοδοχεία για να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες, τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν να τα ανοίξουν, φοβούμενοι επιθέσεις από τους ακραίους που παρακίνησαν την ξενοφοβική κινητοποίηση.

Μπροστά στο αδιέξοδο τα λεωφορεία έφυγαν και στάθμευσαν στα Μάλγαρα μέχρι νωρίς χθες το πρωί, με τους ανθρώπους να έχουν εξαντληθεί από την ταλαιπωρία και τον φόβο. Τελικά αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε κάμπινγκ στην περιοχή της Χαλκίδας και αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίοι στα Βρασνά δεν απομακρύνθηκαν από τα μπλόκα μέχρι που έμαθαν ότι τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες αναχώρησαν για άλλη περιοχή.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, που ανήκει πολιτικά στη Ν.Δ., είχε προειδοποιήσει ότι ειδικά στα Βρασνά το κλίμα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο και πως θα υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις σε περίπτωση που μεταφερθούν εκεί επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες. Ζητά την ισοκατανομή των προσφύγων που έρχονται από τα νησιά, ενώ σημειώνει ότι στη Βόλβη ήδη φιλοξενούνται 2.000 πρόσφυγες στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, στο Βαγιοχώρι και στα Βρασνά. Ο Δ. Λιάμας ζητάει τα Βρασνά, που είναι τουριστική περιοχή να εξαιρεθούν από τη φιλοξενία επιπλέον προσφύγων, ενώ επιβεβαιώνει ότι στα μπλόκα που στήθηκαν προχθές συμμετείχαν άτομα ακροδεξιών πεποιθήσεων. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους ούτε τις δράσεις τους και δεν κρύβει την ανησυχία μήπως τα γεγονότα στα Βρασνά «ανάψουν φωτιά και σε άλλες περιοχές».

Ανησυχία εκφράζει ο ΔΟΜ

Ο ΔΟΜ με ανακοίνωσή του εκφράζει «την ανησυχία του για τα βίαια περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βρασνών στη βόρεια Ελλάδα, όπου μερίδα του τοπικού πληθυσμού αντέδρασε στη μεταφορά ευάλωτων μεταναστών από το νησί της Σάμου σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή». Σημειώνει ότι «στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέχρι και σήμερα η στάση που έχει επιδείξει η Ελλάδα απέναντι στους μετανάστες έχει υπάρξει αξιοσημείωτη. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραδειγμάτων ειλικρινούς αλληλεγγύης και σεβασμού προς τους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, τόσο από την ελληνική κοινωνία συνολικά όσο και από τοπικές κοινότητες», ενώ αξιολογεί -και μακάρι να μη διαψευστεί- τα γεγονότα «ως μεμονωμένα περιστατικά». Καλεί τέλος «το σύνολο των κυβερνητικών και των μη κυβερνητικών φορέων να συνεργαστούν ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον".

Καταδικάζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

«Ξενοφοβική και ρατσιστική» χαρακτηρίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προχθεσινή κινητοποίηση στα Βρασνά. «Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στεκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων και ζητούμε την άμεση εγκατάστασή τους σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια τον πόλεμο και τη προσφυγιά δικαιούνται την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας» τονίζει. Μιλά, επίσης, για «υποκινούμενες από ακροδεξιά στοιχεία» αντιδράσεις, τα οποία «εις βάρος ενός ανθρωπιστικού προβλήματος όπως το προσφυγικό προσπαθούν να χτίσουν ένα αντιδραστικό και μισαλλόδοξο κίνημα».

«Αυτές οι προσπάθειες όμως θα πέσουν στο κενό όσο υπάρχει κόσμος με ιστορική μνήμη και αίσθημα αλληλεγγύης για τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου. Με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα ζήσουμε μαζί. Καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιδράσεις. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL