Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες πρόσφυγες στο camp των Διαβατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες πρόσφυγες στο camp των Διαβατών

Θεσσαλονίκη: Η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχει οδηγήσει σε παράλυση τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Μόρια σε συνδυασμό και με τις αυξημένες ροές από τον Έβρο έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δομών, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης για τους νεοφερμένους, και κυρίως για τους μη καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, στα camps είναι άθλιες.

Κώδωνας κινδύνου από την Άρσις

Η δομή στα Διαβατά τείνει να γίνει νέα Μόρια. Σύμφωνα με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Άρσις, το φαινόμενο των «αόρατων» μη καταγεγραμμένων προσφύγων που οδηγούνται εκεί από την αστυνομία, είτε με παρότρυνση της, λαμβάνει πλέον «ανησυχητικές διαστάσεις». Υπολογίζεται ότι πάνω από διακόσιοι πρόσφυγες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Κοιμούνται σε σκηνές ή κατάχαμα σε έναν υπνόσακο, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ενώ, εφόσον δεν είναι καταγεγραμμένοι, δεν δικαιούνται ούτε σίτιση. Πολλοί περιμένουν ακόμη και πάνω από έναν μήνα για να καταγραφούν, αλλά καθημερινά εισέρχονται στη δομή επιπλέον τριάντα με πενήντα πρόσφυγες χωρίς υπηρεσιακά σημειώματα για να περιμένουν και αυτοί τη σειρά τους για να καταγραφούν από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών. Όμως ακόμη και οικογένειες προσφύγων που έχουν καταγραφεί δεν εγγράφονται στους καταλόγους των δικαιούχων στέγης και τροφής επειδή δεν υπάρχει χώρος στη δομή. Η Άρσις τονίζει ότι η ανάγκη να βρεθεί χώρος στέγασης των προσφύγων είναι επιτακτική, καθώς σύντομα οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερέψουν, ενώ καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φροντίσει για τη βραδινή φύλαξη της δομής και την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Τώρα δεν αγανακτούν οι "γαλάζιοι" δήμαρχοι

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν είχαμε ρατσιστικές και ξενοφοβικές συγκεντρώσεις, όπως στο παρελθόν, κάτι που πιθανόν να συμβαίνει και εξαιτίας των «χλιαρών» μέχρι στιγμής αντιδράσεων από τους «γαλάζιους» δημάρχους αναφορικά με τη μεταφορά προσφύγων στις περιοχές τους. Πάντως, ο δήμαρχος Σερραίων Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέβασε χθες τους τόνους και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην στήσει τρίτη δομή στην περιοχή του. «Έχουμε βάλει πλάτη πολύ περισσότερο από αυτό το οποίο αναλογεί» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι δύο δομές που λειτουργούν στις Σέρρες φιλοξενούν περισσότερους από 1.300 πρόσφυγες. «Η δεύτερη έγινε το καλοκαίρι χωρίς καμία ενημέρωση και καμία προειδοποίηση των τοπικών αρχών» ανέφερε, ενώ δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί τρίτη δομή όπως φημολογείται. «Εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν, σας το λέω ορθά και κοφτά. Θα φτάσω στα άκρα για να αποτραπεί, αλλά έχω την αίσθηση πως δεν θα χρειαστεί» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «αν φέρουν κι άλλους, θα υπάρχει τεράστιο θέμα ασφάλειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL