Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Καταδίκη της Ελλάδας για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταδίκη της Ελλάδας για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων

Ασφαλιστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κέρδισε η προσφυγή της ΑΡΣΙΣ για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στο Α.Τ. Κολωνού. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκε προχθές και είναι κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 39 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Όπως τονίζει η οργάνωση, η απόφαση υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση:

* Τη μεταφορά σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ.

* Τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και το ιδιαίτερο καθεστώς τους. Περαιτέρω, το ΕΔΔΑ έθεσε προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι χθες προκειμένου να απαντήσει: περί των συνθηκών κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που μεταφέρθηκαν από τα αστυνομικά τμήματα στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα καθώς και των επιπτώσεων της ως άνω κράτησης στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, καθώς και περί των ενεργειών των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά των ως άνω ανηλίκων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων καθώς και του σχετικού χρόνου μεταφοράς τους. Επιπλέον, το ΕΔΔΑ ζητάει απάντηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των αρχών για διορισμό επιτρόπου σε όλα τα παιδιά που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, καθώς και για τη διασφάλιση της χορήγησης συνθηκών υποδοχής στους ως άνω ανηλίκους, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που ήδη μεταφέρθηκε σε 'ασφαλή ζώνη' στο Κέντρο Υποδοχής στη Ριτσώνα Αττικής".

Η απόφαση του ΕΔΔΑ χαρακτηρίζεται ως "ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αναδεικνύει την παράνομη συνθήκη κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων πλέον και σε αστυνομικά τμήματα, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, ως μια μορφή προστατευτικής φύλαξης, ελλείψει δομών παιδικής προστασίας" από την ΑΡΣΙΣ, η οποία με τη σειρά της εκφράζει την έντονη ανησυχία για την πρακτική της κράτησης των ασυνόδευτων ανήλικων, πέραν του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, πλέον και σε αστυνομικά τμήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL