Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
"Λαθρομετανάστες", fast track απελάσεις και καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λαθρομετανάστες", fast track απελάσεις και καταστολή

Με ρητορική που γυρίζει τη δημόσια συζήτηση σε εποχές που η λέξη πρόσφυγας δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο και της οποίας η αποτύπωση αναμένεται σε νομοσχέδιο που αφορά την απόδοση ασύλου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γύρισε το ρολόι χρόνια πίσω.

Η μετονομασία του προσφυγικού ζητήματος σε μεταναστευτικό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το σήμα στους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ξεδιπλώσουν το ξενοφοβικό τους μένος, με τον όρο "λαθρομετανάστης", να επιστρέφει και να αποτελεί ουσιαστικά τη βασική παραδοχή της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Νέο νομοσχέδιο και λίστα "ασφαλών χωρών"

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χάραξη της πολιτικής της ξεκινά πάλι από τα βασικά -ποιος είναι πρόσφυγας- και τα ξαναγράφει, χωρίς απαραίτητα να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα ή τις διεθνείς συμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο νομοσχέδιο περί ασύλου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα -ίσως και αύριο- και η κατάρτιση λίστας "ασφαλών χωρών" θα αποτελέσουν τη βάση για να πραγματοποιηθεί αυτό που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης περιέγραψε στο ραδιόφωνο του Alpha την περασμένη Τρίτη.

"Το 65% αυτών που εισέρχονται είναι Αφγανοί, 15% από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ένα άλλο 10% Τυνησία, Μαρόκο. Οι Σύροι είναι πια ελάχιστοι. Άρα όλοι αυτοί είναι παράνομοι μετανάστες, δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Βεβαίως έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά τη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, αλλά έως εκεί" είχε δηλώσει υποδεικνύοντας ουσιαστικά ποιες χώρες αναμένεται να θεωρηθούν ως "ασφαλείς", άρα αιτούντες άσυλο να μπορούν να επιστραφούν εκεί.

Με λίγο διαφορετικά στοιχεία, που όμως υπογραμμίζουν πάλι το ίδιο σημείο, εμφανίστηκε και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην “ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επίσης αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο τους Σύρους και όχι τους Αφγανούς, παρά τις καθημερινές ειδήσεις για τη βία στη χώρα τους.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχομένων, ενώ σήμερα είναι μόλις δύο στους δέκα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, αλλά και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.

«Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Συνεπώς κάπως έτσι το προσφυγικό ζήτημα γίνεται μεταναστευτικό. Εάν δηλαδή αποφασιστεί ότι στη λίστα των "ασφαλών χωρών" μπαίνουν το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, από τις οποίες προέρχεται μεγάλο μέρος αναγνωρισμένων προσφύγων, τότε φυσικά δεν θα υπολογίζονται ως πρόσφυγες και έτσι η μετονομασία θα δικαιολογείται στο ακροατήριό τους, όπως επίσης η γενίκευση της κράτησης και το ξεφύτρωμα νέων κέντρων κράτησης.

Υπηρεσία Ασύλου και Ύπατη Αρμοστεία διαψεύδουν τα περί "μεταναστευτικού"

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου ή την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εάν το έκανε, θα ήξερε ότι στη χώρα μας οι δέκα χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης ασύλου σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου είναι: η Συρία (99,6%), η Υεμένη (99,2%), η Παλαιστίνη (97,6%), ανιθαγενείς (90,1%), η Ερυθραία (89,6%), η Σομαλία (88,9%), το Αφγανιστάν (71,9%), το Ιράκ (69,2%), το Σουδάν (60,6%) και το Ιράν (60,6%).

"Από τον περασμένο Μάιο βλέπουμε περισσότερα παιδιά, γυναίκες και άνδρες να φτάνουν στις ελληνικές ακτές των νησιών του Αιγαίου. [...] Στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται από χώρες ρημαγμένες από τον πόλεμο. Οι περισσότερες είναι οικογένειες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ενώ άλλοι προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και τη Σομαλία" τονίζει και ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ σε άρθρο, παρέμβασή την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο κάνει έκκληση προς όλους να απέχουν από δηλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ξενοφοβικό μίσος και βία.

Όσο για τη χρήση του όρου "πρόσφυγας" και "μετανάστης", η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Στέλλα Νάνου ήταν ξεκάθαρη μιλώντας Στο Κόκκινο την περασμένη εβδομάδα: "Το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι το λέει πάρα πολύ καθαρά η Σύμβαση της Γενεύης (...) που έχει υπογράψει η Ελλάδα (...) Πρόσφυγας είναι όποιος βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και δεν μπορεί να επιστρέψει γιατί έχει δικαιολογημένους φόβους δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα».

Κατά συνέπεια «η εξέταση και κρίση για το αν ένας άνθρωπος είναι πρόσφυγας ή όχι δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τη χώρα καταγωγής του. Θα πρέπει να προηγείται ατομική εξέταση, ουσιαστική συνέντευξη, ώστε να μπορεί να εξηγήσει με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του» εξήγησε. «Πέραν αυτών, πρόσφυγας φυσικά είναι και αυτός που φεύγει από τη χώρα του εξαιτίας εμπόλεμης κατάστασης, συγκρούσεων, συρράξεων και βίας» προσέθεσε.

Επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Στο μεταξύ, με φόντο τα πέρα από κάθε προηγούμενο υπερπλήρη Κέντρα Υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών του Αιγαίου, Ελλάδα και Ε.Ε. συνειδητοποιούν ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει ως έχει.

Βρισκόμαστε στην αρχή διαπραγμάτευσης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, τη συνέχιση της οποίας εισηγήθηκε η γερμανική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. μαζί με τη γαλλική και την DG Home, όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέχοφερ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο έπειτα από την επίσκεψη των τελευταίων στην Τουρκία.

Στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και πρέπει να διευκρινιστεί και το ζήτημα των εθνικοτήτων, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ενώ ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Αναλυτικότερα είπε:

"Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας το 2016 δοκιμάζεται πολύ ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα εκεί κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβαστούμε όλοι το γράμμα της Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δήλωση αυτή.

Με την έννοια αυτή, δύο σημεία της Δήλωσης χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από Ε.Ε., Ελλάδα και Τουρκία: Η δυνατότητα επιστροφών ανεξαρτήτως τόπου διαμονής των αιτούντων άσυλο, αλλιώς η Μόρια θα συνεχίσει να στιγματίζει την Ευρώπη, και δεύτερο σημείο η εφαρμογή των επιστροφών χωρίς περιορισμό της εθνικότητας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL