Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Διεθνείς επαφές ενώ ψάχνουν χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνείς επαφές ενώ ψάχνουν χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα

Στην Άγκυρα βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ σήμερα το απόγευμα περιμένουμε την άφιξη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέχοφερ και του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμενόταν να συμμετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ωστόσο, λόγω των χθεσινών γεγονότων στο Παρίσι, αναβλήθηκε η επίσκεψη στη χώρα μας.

Τα θέματα που απασχόλησαν και θα απασχολήσουν και τις δύο συναντήσεις είναι το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, κατά τις συναντήσεις Κουμουτσάκου στην Άγκυρα τονίστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι "όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί". Κατά την ίδια ενημέρωση, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι πρέπει "η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη", η Ελλάδα "να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία" και η "Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της".

Αποσυμφόρηση και αναζήτηση νέων χώρων

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη για την αποσυμφόρηση των νησιών είχαμε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφασίστηκε να εμπλακεί άμεσα και το υπουργείο Εσωτερικών για τη "στήριξη των δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος".

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι τη δημόσια επικοινωνία για το ζήτημα αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητεί ξενοδοχεία για τους αιτούντες άσυλο

Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε χθες πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορά κτηρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών προς μίσθωση, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν αιτούντες άσυλο. Η πρόσκληση αφορά όλη την Ελλάδα πλην του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και η μίσθωση είναι αρχικά για 6 μήνες, χωρίς να αποκλείεται η παράτασή της για 6 ακόμα μήνες.

Ανακοίνωση Κουμουτσάκου για συνεργασία Ελλάδα - Κύπρου- Βουλγαρίας

Κατά τα άλλα, ο Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Ελλάδας - Κύπρου - Βουλγαρίας με τον τίτλο Eastern Mediterranean Migration Route Initiative (EMMRI), που σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

«Με ελληνική πρωτοβουλία διαμορφώνεται για πρώτη φορά τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό, μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα - Κύπρος - Βουλγαρία, παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα τα κράτη αυτά με: περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και, τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Η πρωτοβουλία, σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016, επικεντρώνεται -σύμφωνα με το υπουργείο- στην αποτροπή αφίξεων, εκρίζωση δικτύων διακινητών προς την Ε.Ε. και στις επιστροφές. Κατά τις ίδιες πηγές, οι τρεις χώρες "ζητούν να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό".

Γ. Ψυχογιός: "Ευθεία βολή στη Συνθήκη της Γενεύης"

Για "πολύ σοβαρά προβλήματα που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης, του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου» έκανε λόγο αναφερόμενος στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Εκτός της ανιστόρητης γενικής κατεύθυνσης, που δίνει (δεν αποτυπώνεται στα ποσοστά της Υπηρεσίας Ασύλου, πάνω από 50% παίρνουν άσυλο), είναι ευθεία βολή στη Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι η εξέταση των αιτημάτων πρέπει να γίνει εξατομικευμένα και μετά να αποφασιστεί ποιος είναι ποιος, πρόσφυγας ή μετανάστης, τόνισε.

Η Ν.Δ. έκανε μήνες να αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση, αφού πρώτα οδηγηθήκαμε σε τραγωδίες, σημείωσε ο Γ. Ψυχογιός. Τώρα «συνεχίζει δομές που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθυστέρησαν πολύ... και όχι όλες, στην ενδοχώρα... η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αποσυμφόρηση, τη στέγαση στην ενδοχώρα, την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και της αρχής προσφυγών, την ένταξη, τον ΑΜΚΑ (που κατήργησαν), σειρά από πολλές άλλες παρεμβάσεις που έδειχναν ότι υπάρχει στρατηγική...».

«Και να προσέχουν όταν μιλούν για λαϊκισμό, γιατί ο ακροδεξιός λαϊκισμός είναι αυτός που δυστυχώς κυριαρχεί σε κομμάτι της Ν.Δ., μέσα από τους κ. Κύρτσο, Γεωργιάδη, Βορίδη... αυτοί είναι που τορπιλίζουν βασικές ευρωπαϊκές αξίες», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL