Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Διαμαρτυρία στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία στη Μόρια

Νέα διαμαρτυρία αιτούντων άσυλο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το ΚΥΤ της Μόριας. Οι αιτούντες άσυλο ζητούσαν την άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα, την ύπαρξη συνθηκών ασφαλείας στον καταυλισμό και δικαιοσύνη για τα γεγονότα της Κυριακής. Σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις , ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιφερειακή οδό της Μόριας που οδηγεί στην πόλη για να μην φτάσουν οι αιτούντες άσυλο στη Μυτιλήνη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μια δεύτερη διαμαρτυρία ήταν προγραμματισμένη στη Μυτιλήνη από αλληλέγγυους αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, χθες έφτασαν στον Πειραιά περίπου 250 αιτούντες άσυλο από τη Μόρια και μεταφέρθηκαν σε δομές της Αττικής και στην Πελοπόννησο.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει μεταφορά

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε χθεσινή της ανακοίνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι υπερπλήρη σε επικίνδυνο βαθμό. Τον Σεπτέμβριο, οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αυξήθηκαν σε 10.258 -τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό που έχει σημειωθεί από το 2016- δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις συνθήκες στα νησιά, όπου πλέον φιλοξενούνται 30.000 αιτούντες άσυλο, επισημαίνει η Υ.Α. και προσθέτει ότι η κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω είναι κρίσιμη, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: το κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο έχει ήδη πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χωρητικότητά του, με 12.600 άτομα. Στον γειτονικό άτυπο καταυλισμό, 100 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα.

Οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες στη Μόρια, σημειώνει η οργάνωση, ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση και των υπόλοιπων νησιών υπογραμμίζει πως "στη Σάμο, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στεγάζονται 5.500 άνθρωποι - ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τη χωρητικότητά του. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε σκηνές με υποτυπώδη πρόσβαση σε τουαλέτες, καθαρό νερό ή ιατρική βοήθεια. Οι συνθήκες έχουν επίσης επιδεινωθεί και στην Κω, όπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο για 700. Η παραμονή των ανθρώπων σε αυτές τις ανεπαρκείς και επισφαλείς συνθήκες στα νησιά είναι απάνθρωπη και πρέπει να σταματήσει".

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο και το άσυλο, η Υ.Α. αναφέρει ότι περιμένει περισσότερες γραπτές λεπτομέρειες, στις οποίες μπορούν να παρέχουν σχόλια.

Ταυτόχρονα, η Υ.Α. τονίζει ότι απαιτούνται επείγοντα μέτρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά πάνω από 5.000 αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα. "Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις στέγασης ώστε να μη μεταφερθεί η πίεση από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους. Η Υ.Α. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις μεταφορές προς την ενδοχώρα και τον Οκτώβριο κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.

Χρειάζονται επίσης πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των προσφύγων για να γίνουν αυτάρκεις και να ενταχθούν στην Ελλάδα", υπογραμμίζει.

Έκκληση σε Ε.Ε. για ασυνόδευτα ανήλικα

Επιπλέον, η Υ.Α. φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τα ασυνόδευτα, που συνολικά αριθμούν πάνω από 4.400. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι " μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ. Δεδομένου ότι τα ασυνόδευτα παιδιά είναι αντιμέτωπα με εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, που οδηγούν δυνητικά σε συνθήκες κακομεταχείρισης, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα. Επίσης, να επιταχύνουν τις μεταφορές των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους".

Σύμφωνα με την Υ.Α., η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις - αριθμό μεγαλύτερο από τις αφίξεις που έχουν δεχθεί η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος συνδυαστικά.

Έτοιμη για μεγαλύτερη στήριξη

Παράλληλα, η Υ.Α δηλώνει ότι είναι "έτοιμη, με τη συνεχή στήριξη της Ε.Ε. και άλλων δωρητών, να διευρύνει τη στήριξή της μέσω ενός προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας για στέγαση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν λάβει τη σχετική έγκριση, να μετακινηθούν από τα νησιά και να εγκατασταθούν μόνοι τους στην ενδοχώρα". Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", την πρόταση αυτή την έχει ήδη διατυπώσει η ΥΑ στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη τα ανάλογα κονδύλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL