Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Με 438 νέες αφίξεις σήμερα, μη διαχειρίσιμη πλέον η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 438 νέες αφίξεις σήμερα, μη διαχειρίσιμη πλέον η κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας (Video)

Με 438 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σήμερα στη Λέσβο, η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη από τις δομές και υπηρεσίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν αφού δε γίνονται καθόλου μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα (401 άνθρωποι έφτασαν από τα ξημερώματα στη Λέσβο και άλλοι 37 είχαν φτάσει στη Λήμνο και μετακινήθηκαν σήμερα στη Λέσβο).

Τον εισαγγελέα ενημέρωσε σήμερα η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης , καθώς από τις αυξημένες αφίξεις,  αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει τον κανονισμό, που ορίζει ότι πρέπει να συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες και να παραδίδονται στο ΚΥΤ για καταγραφή και μετά να αφήνονται ελεύθεροι. Αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ΚΥΤ σε μεγάλο αριθμό νεοφερμένων, το λιμενικό θα έπρεπε να κρατήσει μέσα στο δρόμο τους ανθρώπους αυτούς μέχρι να μεταφερθούν στο ΚΥΤ.

Και για να μη γίνει αυτό οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη στη δομή πρώτης υποδοχής στη Σκάλα Σκαμιάς, μέχρι να καταφέρει το ΚΥΤ να τους δεχτεί. Η δομή της Σκάλας Σκαμιάς μπορεί να προσφέρει πρώτη υποδοχή σε 150 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί πάνω από 350.

Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.  

«Τι θα γίνει αν έρθουν άλλοι 300 άνθρωποι αύριο το πρωί που θα έρθουν δηλαδή; Η Μόρια έχει ‘κρασάρει’, η Συκαμνιά επίσης. Και ουδείς φαίνεται να ασχολείται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πέραν της φιλολογικής προσέγγισης στο θέμα» έλεγε σήμερα στέλεχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες μετανάστες έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά τους που τους επιτρέπεται να φύγουν από το νησί αλλά μετακινήσεις δε γίνονται.

Σήμερα το πρωί με ιστιοφόρο σκάφος έφτασαν έξω από την περιοχή του αεροδρομίου 74 πρόσφυγες και μετανάστες όπου τους παρέλαβε και τους μετέφερε στη στεριά σκάφος του λιμενικού.

Συνολικά και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα έφτασαν στο νησί 1383 άτομα που ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα (από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα) πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.

https://www.youtube.com/embed/1fJHw1n0CJ8

πηγή Στο Νησί / ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL