Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Γ.Μουζάλας: Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Μουζάλας: Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας (Video)

«Η Μόρια είναι ντροπή της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. H ΕΕ δεν έχει υλοποιήσει τις αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών για να φτιαχτούν κέντρα εξέτασης ασύλου σε χώρες της ΕΕ και μόλις η χώρα υποδοχής ξεπεράσει το όριο της να μεταφέρονται οι πρόσφυγες αλλού και να εξετάζεται εκεί το άσυλο», τονίζει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.https://www.youtube.com/embed/4ZktjpF8s-Q

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια οφείλονται στην ΕΕ.

Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Γ.Μουζάλας προσθέτοντας ότι «φροντίζαμε να κρατάμε τη Μόρια με γύρω στις 5.500 ανθρώπους ενώ τώρα είναι 10.500. Ακόμα και με 6.000 ανθρώπους, παίζουμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο ίδιος.

«Οι συνθήκες στη Μόρια οφείλονται στην ΕΕ»

«Εάν η Ευρώπη δε υλοποιήσει αυτό που αποφάσισε, δηλαδή κέντρα εξέτασης ασύλου σε άλλες χώρες της, η Μόρια θα παραμείνει ως έχει», επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «όταν παρέλαβα τη Μόρια είχε 100 θέσεις κράτησης σε άθλιες συνθήκες. Ως κυβέρνηση φτιάξαμε 3.500 θέσεις πολύ καλής φιλοξενίας, φροντίζαμε οι άνθρωποι να είναι μέχρι 5500 περίπου. Ζητήσαμε να επεκτείνουμε το καμπ αλλά αρνήθηκε η τοπική κοινωνία, με τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι ως Ελλάδα «έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αλλά δεν εφαρμόζονται».

«Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, διευθέτηση χώρων, αύξηση προσωπικού στην εξέταση ασύλου και διπλωματική εκστρατεία στην Ευρώπη».

«Δεν είμαστε φοβικοί αλλά παραμένουμε ανήσυχοι», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την Τουρκία και τη διαχείρισή των μεταναστευτικών ροών από πλευράς της.

Επιπλέον, ο Γιάννης Μουζάλας υπενθύμισε ότι «παραλάβαμε μια υπηρεσία ασύλου με 200 υπαλλήλους και σε τρία περίπου χρόνια τους φτάσαμε σχεδόν στους 850 χωρίς δυνατότητα προσλήψεων και έχοντας περιορισμένη δυνατότητα στις συμβάσεις, λόγω μνημονίου. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σύνορα, τόνισε ότι «φυλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προειδοποιώντας ότι «είναι πάρα πολύ επικίνδυνη η κουβέντα για τη φύλαξη των συνόρων και «η καινούρια κυβέρνηση κάνει πάρα πολύ άσχημα επαναφέροντάς τη προς τα πίσω». 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η έρευνα και διάσωση είναι ένα από τα μεγάλα διπλωματικά παιχνίδια της Τουρκίας η οποία διεκδικεί να την κάνει στα χωρικά μας ύδατα».

Σε σχέση με όσα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν γίνεται να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης ασύλου. Χρειάζεται σοβαρότητα και όχι προπαγάνδα».

Σε σχέση με το αν χάθηκαν χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό ο Γ.Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι «οτιδήποτε έχει ξοδευτεί από το ελληνικό κράτος είναι αναρτημένο στη Διαύγεια. ο OLAF -Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης- ψάχνει και μέχρι στιγμής οι γνωμοδοτήσεις ήταν θετικές.

Ακόμη , σε σχέση με τη μεταφορά των 1.200 ατόμων στην ενδοχώρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν αποφασισμένο να μεταφερθούν ως "ευάλωτοι" από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για τις επανενώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η κάθε περίπτωση χρειάζεται από 3 έως 8 μήνες άρα όσοι επανενώνονται τώρα ήταν έτοιμες προπτώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τέλος σε σχέση με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας τη χαρακτήρισε «από πρόθεση ατελή» καθώς «η θέση ότι όλοι όσοι έρχονται στα νησιά πρέπει αυτόματα να μεταφέρονται στην ενδοχώρα οδηγεί σε κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί και κύρια θέση της Διεθνούς Αμνηστίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL