Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αντίθετοι οι διοικητικοί δικαστές στην κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης του ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίθετοι οι διοικητικοί δικαστές στην κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης του ασύλου

Για τον κίνδυνο κατάργησης δικαιωμάτων των προσφύγων και ταυτόχρονα επιβάρυνσης των διοικητικών δικαστηρίων προειδοποιεί σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι "οι καθυστερήσεις που επισημαίνονται δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής. Άλλωστε σκοπός του συστήματος χορήγησης ασύλου πρέπει να είναι η προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο".

Επιπλέον τονίζουν ότι "η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των προσφύγων αντίκειται σε διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και στη νομολογία που απαιτούν οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο. Η δε τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθόσον αυτά, με τη σημερινή τους στελέχωση σε δικαστές και υπαλλήλους, θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με δυσμενείς επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους".

Καταλήγουν επισημαίνοντας ότι η "όποια σχετική συζήτηση οφείλει να λάβει υπόψη τις ανωτέρω πραγματικότητες και να μην επιδιώκεται η συγκάλυψη των αδυναμιών εφαρμογής του ισχύοντος συστήματος με κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η Ένωσή μας είναι έτοιμη να συμβάλει με θετικές προτάσεις στην βελτίωση του συστήματος και αναμένουμε την πρόσκληση σε διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς".

Ερώτηση K. Αρβανίτη στην Κομισιόν

Το θέμα της κατάργησης του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από την κυβέρνηση έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν εάν η κατάργηση αυτή είναι "σύμφωνη με όσα προβλέπονται στο άρθρο 46 της Οδηγίας 2013/32, στο άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στο άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπου κατοχυρώνεται το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής".

Ζητάει επίσης να μάθει, σε περίπτωση που η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης της απόφασης σε πρώτο βαθμό) παραμείνει ως δικαίωμα μόνο προς τα γενικά διοικητικά δικαστήρια (τα οποία δεν εξετάζουν την ουσία κάθε υπόθεσης), εάν διασφαλίζεται επαρκώς το δικαίωμα σε πραγματική και αποτελεσματική προσφυγή όπως προβλέπεται στα προαναφερθέντα άρθρα και τέλος εάν η άμεση διαδικασία επιστροφής, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης σε πρώτο βαθμό, είναι σύμφωνη με το αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην περίπτωση δικαστικής προσφυγής (αν δεν καταργηθεί το δικαίωμα δεύτερου βαθμού εξέτασης) που προβλέπεται στο άρθρο 46 της Οδηγίας 2013/32, καθώς και με τα δικαιώματα που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3 της ΕΣΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL