Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Επιστροφές προσφύγων με fast track διαδικασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφές προσφύγων με fast track διαδικασίες

Η αποτροπή - "ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων", και οι επιστροφές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ., όπως τις παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Καμία αναφορά δεν έγινε στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων ή στους χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για δεκαετίες.

Προανήγγειλε μια ακόμα αλλαγή της πολύπαθης νομοθεσίας ασύλου "ώστε να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου". Όπως σημείωσε, "προχωράμε στη ενίσχυση των επιτροπών προσφυγών σε δεύτερο βαθμό" και μίλησε για "βούληση για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα".

Ο αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε γενικόλογες αναφορές περί βελτίωσης των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, τα προβλήματα των οποίων χρέωσε ουσιαστικά σε ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης και "ιδεολογική χαλαρότητα", αγνοώντας πλήρως τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, την πραγματικότητα ή το διεθνές δίκαιο. Προανήγγειλε δε νέο ΚΥΤ στη Σάμο, γεγονός που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στα ευρωπαϊκά, τόνισε την ανάγκη για "την οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου ‘Δουβλίνο 4’ και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου", την πλήρη εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την αποσυμφόρηση των νησιών και καλύτερη συνεργασία με τις τούρκικες αρχές.

Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει υποδομές και προγράμματα

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, στη Βουλή, εγκαλώντας την κυβέρνηση για άγνοια του αντικειμένου και σπασμωδικές κινήσεις.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει υποδομές και προγράμματα με χρηματοδοτικές ροές. Κάλεσε την κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει, όπως επίσης τη συνεργασία Ε.Ε. - Ελλάδας - Τουρκίας, το πρόγραμμα πρόσληψης χειριστών ασύλου, και να μην καταργήσει τις επιτροπές προσφυγών, γιατί όλες οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στα διοικητικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Ζήτησε την αναίρεση της υπαγωγής των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την εγκύκλιο ακύρωσης της απόδοσης ΑΜΚΑ.

"Η Ν.Δ., διά του κ. Κουμουτσάκου, αθώωσε χθες και επίσημα την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ στο προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων τους το 2016, θεωρώντας την, μάλιστα, αναγκαίο επακόλουθο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας έτσι μια εντελώς ανιστόρητη αλλά και εξαιρετικά άδικη προσέγγιση για την υπερπροσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας να αντιμετωπίσουν με νομιμότητα και ανθρωπιά το ζήτημα, που, μάλιστα, έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης. Απέδειξε έτσι για ακόμη μια φορά,ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι της Ν.Δ. στην Ευρώπη είναι ο Όρμπαν, ο Σαλβίνι και ο Κουρτς", σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL