Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής / Γιάννης Μουζάλας: Αντιμετωπίσαμε το προσφυγικό ανθρωπιστικά, φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι πλέον δεδομένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής / Γιάννης Μουζάλας: Αντιμετωπίσαμε το προσφυγικό ανθρωπιστικά, φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι πλέον δεδομένο

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτέλεσε ένα πρωτόγνωρο έργο στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φοβάμαι πως όλα αυτά σήμερα διακυβεύονται» τονίζει στην «Αυγή» ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, με κυριότερη την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διαχείρηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού με καταστολή, καταπάτηση δικαιωμάτων κι εκ νέου διασπορά του ρατσισμού, όπως και στην προηγούμενη θητεία της.

«Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ανθρωπιστικούς όρους και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζει ο Γ. Μουζάλας απαριθμώντας μας τα όσα σημαντικά έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί τις πρωτόγνωρες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, που έφτασαν το 1,3 εκατ. άτομα σε επτά μόλις μήνες.

Ο Γ. Μουζάλας επισημαίνει ότι «η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί υπεράσπιση και των δικαιωμάτων των Ελλήνων». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στην υγειονομική περίθαλψη αποτρέπει τις επιδημίες, ενώ η δυνατότητά τους να εργαστούν νόμιμα τους αποτρέπει από το να εργαστούν ανασφάλιστοι ή να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τα δίκτυα της εγκληματικότητας.

Σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από πρόσφυγες και μετανάστες, ο Γ. Μουζάλας επισημαίνει ότι «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και ελληνικού κράτους δικαίου» θυμίζοντας ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει μόνο οι Όρμπαν και Σαλβίνι. «Αυτό δείχνει και προς τα πού θέλει να πάει η νέα κυβέρνηση» σχολιάζει ο Γ. Μουζάλας.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μουζάλας σημειώνει ότι «τίποτα δεν είναι πιο αριστερό από την αντιμετώπιση των διαφαινόμενων αντιλαϊκών αλλαγών που έρχονται κι από την υπεράσπιση των μικρών και μεγάλων κατακτήσεων που πετύχαμε». Ο Γ. Μουζάλας εκτιμά ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, «είναι ο αριστερός μας μονόδρομος», όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά.

* Πώς είδατε την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την απορρόφησή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τί σηματοδοτεί αυτή η επιλογή σε σχέση με το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό;

Για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού η νέα κυβέρνηση έχει ως πρόθεση να αξιοποιήσει την καταστολή και την καταπάτηση δικαιωμάτων και να διασπείρει εκ νέου τον ρατσισμό στη συνείδηση των Ελλήνων. Το έργο που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το καθιστά δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Θα πρέπει να έχουμε συνέχεια ανοιχτά τα μάτια μας, ώστε να διαφυλάξουμε την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και μεταναστών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να "συμπολιτεύεται" με τη Συνθήκη της Γενεύης, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, το σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Θα είμαστε αυστηρά απέναντι σ’ οποιονδήποτε προσπαθήσει να παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Φοβάμαι ότι αυτή η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει, όπως φάνηκε ήδη από την απόφασή της για την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τους αιτούντες άσυλο.

* Τι κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού; Με ποιους τρόπους διέφερε η πολιτική του από αυτήν που εφάρμοσε νωρίτερα η Ν.Δ. και σκοπεύει να εφαρμόσει και τώρα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτέλεσε ένα πρωτόγνωρο έργο στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μια χώρα μάλιστα που δεν υπήρχε νωρίτερα καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζήτημα. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ανθρωπιστικούς όρους και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές δίκαιο. Περίπου 1,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες σε επτά μήνες και συνολικά πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι σήμερα πέρασαν με ασφάλεια από τη χώρα μας παρά την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε η Ελλάδα το 2015.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιήθηκαν, γεγονός σημαντικό για την ασφάλεια της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και για την ασφάλεια των ίδιων. Επίσης έγιναν 450.000 διασώσεις στη θάλασσα. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταστάθηκαν σε camps σε κακές συνθήκες διαβίωσης (γήπεδα - σκηνές), οι οποίες όμως συνεχώς βελτιώνονταν. Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2015 ξεκίνησε το πρόγραμμα διαμονής των προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα.

Παραλάβαμε μια χώρα στο μηδέν και σήμερα έχουμε 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε καλές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και 25.000 θέσεις σε διαμερίσματα. Επίσης υπάρχουν προγράμματα ένταξης, προγράμματα γλωσσομάθειας. Όλα τα παιδιά εμβολιάστηκαν αμέσως με το που ήρθαν στην Ελλάδα και πηγαίνουν στο σχολείο. Παράλληλα, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συνέπεια την απουσία επιδημικών νόσων και απωλειών ζωών τόσο στους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους Έλληνες.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί υπεράσπιση και των δικαιωμάτων των Ελλήνων. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αποτρέπουμε την αύξηση της εγκληματικότητας και των ασθενειών κι έχουμε ησυχία στις γειτονιές με την αποσυμφόρηση των πλατειών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτές τις πρωτοβουλίες ενώ νωρίτερα η πολιτική ήταν η «απελευθέρωση των πόλεων» και η «ανακατάληψη των παιδικών χαρών». Η προηγούμενη από την δική μας κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα μεταναστευτικό - προσφυγικό που βρισκόνταν σε μεγέθη μη συγκρίσιμα με όσα αντιμετωπίσαμε εμείς. Τότε οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές ήταν 60.000 τον χρόνο κι επί της θητείας μας είχαμε 1,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες σε επτά μήνες. Και το έκανε με βία και με μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλελειμμένους στις πλατείες των πόλεων και στα χωράφια. Εύκολη, δηλαδή, λεία για «μαύρη» εργασία και αύξηση της εγκληματικότητας.

Δεν είχαν καμία πρόνοια ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόθεσή τους ήταν η αύξηση του ρατσισμού και η σήμανση του πρόσφυγα και μετανάστη ως «εισβολέα» κι «εχθρού». Αντίθετα, η δική μας πολιτική τηρώντας την ισορροπία δικαιωμάτων οδήγησε στην ενίσχυση της αλληλεγγύης του λαού μας, χωρίς την οποία δεν θα τα καταφέρναμε. Φοβάμαι πως όλα αυτά σήμερα διακυβεύονται.

* Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τον ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες; Τι είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ανέτρεψε η Ν.Δ.;

Πρώτο τραγικό δείγμα γραφής της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι η αφαίρεση του ΑΜΚΑ. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στους αιτούντες ασύλο εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, τις διεθνείς συνθήκες και το σύνταγμα.

Η απόκτηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από τους αιτούντες άσυλο οδηγεί στην ένταξη αυτών των ανθρώπων και τους προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στους δημόσιους οργανισμούς υγείας. Αυτό με τη σειρά του δίνει την αίσθηση ασφάλειας και στους Έλληνες βεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα έχουμε επιδημίες λόγω πλημμελούς υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών. Ακόμα, οι Έλληνες βεβαιώνονται ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η εγκληματικότητα λόγω της μη δυνατότητας των προσφύγων και μεταναστών να βρουν εργασία νόμιμα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και ελληνικού κράτους δικαίου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει μόνο στην Ουγγαρία του Όρμπαν, ενώ κάτι παρόμοιο επιχειρεί να κάνει και ο Σαλβίνι στην Ιταλία. Αυτό δείχνει και προς τα πού θέλει να πάει η νέα κυβέρνηση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε.

* Πώς είδατε τα αποτελέσματα των εκλογών; Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση της επιρροής του;

Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγική επιλογή κι όχι ως ζήτημα τακτικής. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη διαφαινόμενη οπισθοδρόμηση στην κοινωνία, στην οικονομία και στην εργασία, οφείλουμε να συμπαραταχθούμε σε ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο. Κατά την άποψή μου, τίποτα δεν είναι πιο αριστερό από την αντιμετώπιση των διαφαινόμενων αντιλαϊκών αλλαγών που έρχονται κι από την υπεράσπιση των μικρών και μεγάλων κατακτήσεων που πετύχαμε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι ο αριστερός μας μονόδρομος.

Η μεγάλη χαρά για το 31,5% που λάβαμε στις πρόσφατες εκλογές να μην καλύψει το γεγονός ότι υποστήκαμε μεγάλη, αλλά όχι στρατηγική, ήττα. Αυτό το 31,5% να μην μας εμποδίσει να διερευνήσουμε τα αίτια της ήττας ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πέρα από αυτό το ποσοστό και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL